Στις 17:00 το απόγευμα αναμένεται να αφιχθεί με ειδική πτήση στη χώρα μας η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί με πολυπληθή συνοδεία, προκειμένου να υπογράψει με τον ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο την απόκτηση εκ μέρους της Ελλάδας 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale (που ενέκρινε η Βουλή και θα προστεθούν στην αρχική παραγγελία των πρώτων 18).

Το αεροπλάνο δεν θα προσγειωθεί στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Από εκεί, η αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνθεί στη Μαρίνα του Φλοίσβου, καθώς οι υπογραφές θα μπουν πάνω στο Θωρηκτό Αβέρωφ. Εκεί, θα τους περιμένει η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα αποτελείται μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ΥΦΕΘΑ κ. Νίκο Χαρδαλιά, Γενικό Γραμματέα κ. Αντώνη Οικονόμου, Α\ΓΕΕΘΑ κ. Κων. Φλώρο, Α/ΓΕΣ κ Χ. Λαλούση, Α/ΓΕΝ κ. Στ. Πετράκη, Α/ΓΕΑ κ. Θ. Μπουρολιά και Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ κ. Α. Αλεξόπουλο.

Αμέσως μετά την τελική υπογραφή των συμβάσεων, οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν με πλωτά μέσα στο γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» που έχει ναυλουχήσει στον φαληρικό όρμο. Οι επίσημοι καλεσμένοι θα ξεναγηθούν στους χώρους του, από τον κυβερνήτη του επιβλητικού πλοίου, ενώ κατά τη διάρκεια του δείπνου που πρόκειται να παρατεθεί στο καρέ των αξιωματικών, αναμένεται να εξεταστούν θέματα περαιτέρω συνεργασίας των δύο υπουργείων Άμυνας.

Την κ. Παρλί θα συνοδεύουν ανώτατοι επιτελείς της γαλλικής στρατιωτικής ηγεσίας καθώς επίσης και εκπρόσωποι των ναυπηγείων της Naval Group που θα κατασκευάσουν τις φρεγάτες Belh@rra. Αύριο η υπουργός θα εκπροσωπήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάσταση του 1821, παρακολουθώντας από την εξέδρα των επισήμων τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πλατεία Συντάγματος. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της παρέλασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων και η διέλευση των πρώτων ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale που απέκτησε η Πολεμική μας Αεροπορία.