Δέσμη μέτρων για την ενέργεια θα προτείνει και θα μελετήσει η Κομισιόν όπως προκύπτει από την άτυπη σύνοδο κορυφής που γίνεται στις Βερσαλλίες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη δέσμη αυτών των προτάσεων που προτείνει να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη – το σχέδιο δηλαδή των Έξι σημείων – για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, όπως επίσης και στην μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού.

Οι 27 ηγέτες σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μπορεί να μην κατάφεραν να συμφωνήσουν στην έκδοση ενός ευρωομολόγου αλλά όπως τονίζεται χαρακτηριστικά: «Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση».

Τι αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσης, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της ΕΕ οι 27 δεσμεύονται ότι θα ακολουθήσουν υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους όλων για το 2030.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η ελληνική πλευρά επανέλαβε την στήριξή της που αποδείχθηκε έμπρακτα με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού, ενώ σε ό,τι αφορά το αίτημα ένταξης στην Ε.Ε., η Αθήνα συμφωνεί στην ανάγκη να εκπεμφθεί ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας. Δεν πρέπει, να παραβλέπεται, ωστόσο, ότι ενταξιακή προοπτική είναι μια διαδικασία, η αξιοπιστία της οποίας δεν πρέπει να υπονομευθεί.