«Το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο καθαρό από τον λιγνίτη και γι’ αυτό το λόγο ορθώς η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει να αποσύρει τα λιγνιτικά εργοστάσια. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι 5 έως 10 φορές φθηνότερες από το να παράγεις ενέργεια από τον λιγνίτη και η ”πράσινη” μετάβαση αποτελεί μονόδρομο» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης των σχεδίων νόμων για την κύρωση μιας σειράς συμβάσεων και συμφωνιών που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του.

Όπως είπε το μέλος της κυβέρνησης, «θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη και εντατικότερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αν κατά τη διάρκεια των 5 χαμένων χρόνων που κυβερνούσε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχαν διεισδύσει εντονότερα οι Ανανεώσιμες Πηγές, σήμερα θα είχαμε χαμηλότερες τιμές στον τομέα της ενέργειας και θα ήμασταν λιγότερο εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και τα άλλα καύσιμα».

Πρόσθεσε δε ότι «είναι κροκοδείλια τα δάκρυα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τον λιγνίτη, όταν επί των ημερών του έκλεισαν τα 8 από τα 18 εργοστάσια λιγνίτη της ΔΕΗ. Αυτό έγινε πολύ απλά επειδή είναι ευρωπαϊκή στρατηγική. Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, μειώθηκε κατά 50%, φθάνοντας τις 10.000 μεγαβατώρες. Ακόμη και σήμερα που οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, το φυσικό αέριο παραμένει φθηνότερο».

Κώστας Σκρέκας

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «η γεωπολιτική κρίση που ταλανίζει τον πλανήτη (σ.σ. από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία), είναι αυτή που έχει τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή κρίση η οποία είχε ξεκινήσει νωρίτερα, κάτι που οφειλόταν στην διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων ως απόνερα της πανδημίας και του φόβου της επικείμενης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι τις προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός, όπως ανακοινώθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα εξαγγείλει νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών ενέργειας.