«Η προσωπική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να στείλει όπλα στην Ουκρανία είναι αθέμιτη και επικίνδυνη. Η χώρα μας συμμετέχει με όπλα,  χωρίς να της έχει ζητηθεί. Πρόκειται για αλλαγή του αμυντικού δόγματος το οποίο ακολουθήθηκε για δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση, σε επίπεδο αρχηγών» τονίζει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως σημειώνει, «η χώρα μας λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής της θέσης, δεν είναι Ισπανία ούτε Ελβετία, είχε πάντα ένα συγκεκριμένο αμυντικό δόγμα με όπλο το διεθνές δίκαιο και μία πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Στόχευε πάντα  να λειτουργεί ως γέφυρα και πόλος ειρήνης στην περιοχή. Αυτό αλλάζει με τις προσωπικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Προφανώς είναι ομόθυμη η στάση μας απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στηρίζουμε τις σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ως μέρος των διπλωματικών εργαλείων που μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Προφανώς και στηρίζουμε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία».

Σχετικά με τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, η βουλευτής Άρτας υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να προβληματιστούμε αναφορικά με το γεγονός της άρνησης των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν την τροπολογία που έφερε η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο και αφορά κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες. οι οποίοι εμπεριέχονται στα Panama Papers, ζητώντας επομένως να υπάρξει διαφάνεια ούτως ώστε οι κυρώσεις να επιβληθούν όντως στην συγκεκριμένη ομάδα. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν αυτή την τροπολογία».

Και συνεχίζει: «Θέτω επίσης στη συζήτηση τη στάση της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη, που προφανώς δεν είναι μόνο δική της. Γνωρίζοντας ότι όταν ξεκινήσει ένας πόλεμος το πρώτο που πλήττεται είναι η αλήθεια και η πολυφωνία, κατευθείαν η Δύση, τμήμα αυτής με το οποίο η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε, προέβη σε επίθεση και εμπάργκο στον πολιτισμό και στην ελεύθερη δημοσιογραφία. Το εμπάργκο στον Τσαϊκόφσκι από την κ. Μενδώνη δεν συμβάλλει στην ανακοπή της επιθετικότητας Πούτιν. Η τέχνη λειτουργεί διαχρονικά ως παράγοντας ενότητας των λαών, αναβαθμίζει τις σχέσεις. Ο πολιτισμός δεν πρέπει να τιμωρείται και να σιωπά εν καιρώ πολέμου».

Σε ερώτηση για ποιο λόγο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ξεκαθάρισε ότι η πρόταση που ήρθε προς ψήφιση είχε προηγηθεί της εισβολής και το κυριότερο, ήταν με όρους ΔΝΤ. «Η διαφωνία μας σχετιζόταν σαφώς με τον συγκεκριμένο τρόπο οικονομικής βοήθειας μέσω ΔΝΤ, του οποίου ο ελληνικός λαός έχει πικρή πείρα.  Δεν διαφωνούμε με την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. Καλό είναι αυτά να μην θεωρούνται συνώνυμα. Επαναλαμβάνω λοιπόν: σήμερα στηρίζουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και όποια άλλη κίνηση στήριξης, με όποιο τρόπο κριθεί απαραίτητο – με σαφή αντίθεσή μας απέναντι σε κάθε είδους συμμετοχή  μας στον πόλεμο».

Κατά την κ. Γεροβασίλη, «από τον πόλεμο κανείς δε βγαίνει νικητής στ’ αλήθεια. Ούτε οι λαοί της Ευρώπης, ούτε ο δικός μας λαός, ειδικότερα εν μέσω της τρομακτικής έκρηξης ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Συμπερασματικά: η χώρα μας έχει και ρόλο και θέση και οφείλει να διαθέτει και επίγνωση της γεωπολιτικής της ιδιαιτερότητας αλλά και μνήμη, ώστε να μπορεί να ασκεί εθνικά συμφέρουσα και μακρόπνοη εξωτερική πολιτική. Είναι καλό να μην ξεχνάμε ότι όταν – στο πολύ πρόσφατο παρελθόν- εμείς επιμέναμε για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τη δική της αναθεωρητική συμπεριφορά (παραβιάσεις και απειλές που εκτόξευε για τη χώρα μας) η Ευρώπη και ο κ. Μητσοτάκης κώφευαν»