Μουδιασμένη η παγκόσμια κοινότητα βλέπει την Ρωσία να σφυροκοπάει την Ουκρανία για δεύτερο 24ωρο. Ο πόλεμος που γίνεται στην περιοχή έχει πολλές συνέπειες κυρίως για την Ευρώπη η οποία χθες αποφάσισε μέσω των ηγετών της δεύτερο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Παρούσα και η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα με την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού να πετυχαίνει κάτι πολύ σημαντικό για το επόμενο διάστημα: να ενταχθεί στο κείμενο συμπερασμάτων των 27 η οδηγία να υπάρξει πακέτο μέτρων στήριξης των καταναλωτών από την Κομισιόν για να αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση.

Έτσι, στο άρθρο 10 μετά από παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρεται ότι: «το Συμβούλιο καλεί για την προώθηση της δουλειάς για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Κομισιόν, συγκεκριμένα, να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης και για την ενέργεια».

Από εδώ και πέρα δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει τους τρόπους σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ που θα αντιμετωπισθεί η επιβάρυνση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Δεν αποκλείεται να υιοθετηθούν μέτρα που ήδη είναι σε εφαρμογή από το ξέσπασμα της πανδημίας και έχουν δοκιμαστεί όπως η εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα εσπευσμένα στην Αθήνα. Δεν παραχώρησε τελικά συνέντευξη τυπου μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου τα ξημερώματα, ενώ σήμερα συναντάται με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου για να την ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου, τη στάση της Ελλάδας και τα επόμενα βήματα μας σε αυτή την δύσκολη στιγμή που απαιτεί αριστοτεχνικούς διπλωματικούς χειρισμούς.