Θέμα στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση θα θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Όπως είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του, «Βραχυπρόθεσμα είναι αναγκαίο να υπάρξουν έκτακτα μέτρα στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών και επιχειρήσεων καθώς όλες οι χώρες με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο επιδοτούν. Για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ και το οποίο είναι δημοσιονομικά επώδυνο. Θα το θέσω στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος και για το θέμα της κρίσης στην Ουκρανία. Όπως είπε, οι κινήσεις της Ρωσίας παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και την σταθερότητα.

«Θεμελιώδης αρχή είναι η κυριαρχία και η ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζουμε απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε για να είναι ουσιαστική η αντίδραση μας».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, έχει λόγο να παρακολουθεί με ανησυχία τα όσα γίνονται στην Μαριούπολη και το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή επιφυλακή.

«Τα τελευταία γεγονότα θέτουν ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και συνθηκών στα οποία η ευρωπαϊκή μας οικογένεια καλείται να απαντήσει. Ποτέ και κανέναν δεν ευνόησε η βία και η αστάθεια» κατέληξε.