Να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα που έχει ανακύψει με το ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το οποίο φέρεται να προκύπτει εκβιασμός που κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία.

«Τα όσα συγκλονιστικά ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο που σήμερα ήλθε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ένα σκοτεινό κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργούσε σε συνέργεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΝΔ και συνεχίζει:

«Εκβιασμοί, μεσολαβήσεις, “βιβλιοθήκες”, χρηματισμοί και διώξεις ακέραιων δικαστών που δεν υπηρετούσαν τα σχέδια τους, συνθέτουν ένα θλιβερό παρασκήνιο σε υποθέσεις μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Και μάλιστα στις υποθέσεις αυτές φέρεται να εμπλέκονται ανώτατοι δικαστικοί και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Φαίνεται όμως ότι αυτή ήταν η “κανονικότητα” της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και των παραδικαστικών κυκλωμάτων που μεγαλούργησαν με την ανοχή του κ. Τσίπρα είτε στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους είτε εκβιάζοντας επιχειρηματίες για εκκρεμείς υποθέσεις τους στη Δικαιοσύνη.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν.

Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα για τη δράση της εκλεκτής του Κας Θάνου που επί πρωθυπουργίας του έγινε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και νομική του σύμβουλος, για να την διορίσει τελικά Πρόεδρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Τον απασχόλησε ποτέ, όταν την τοποθετούσε σε υψηλές θέσεις, ότι επί της Προεδρίας της Κας Θάνου η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο επιχειρηματίας σε βάρος της για εκβίαση, αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων που είχαν προταθεί;

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις».

Ηχητικό ντοκουμέντο με συνομιλία του Ανδρέα Βγενόπουλου με γυναίκα επιχειρηματία

«Φωτιές» ανάβει στο πολιτικό σκηνικό η δημοσιοποίηση ηχητικού ντοκουμέντου στο οποίο καταγράφεται συνομιλία του Ανδρέα Βγενόπουλου με γυναίκα επιχειρηματία την οποία φέρεται να επικαλείτο όταν το 2016 κατήγγειλε για απόπειρα εκβιασμού την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Η συνομιλία, η οποία έρχεται στο φως από το iefimerida με καθυστέρηση επτά ετών, φέρεται να ηχογραφήθηκε στο γραφείο του επιχειρηματία κατά τη διάρκεια συνάντησης με επιχειρηματία, η οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ανδρέα Βγενόπουλου, που έφυγε από τη ζωή το 2016, ήταν έμπιστη φίλη της Βασιλικής Θάνου και μετέφερε το αίτημα της για «βιβλία», δηλαδή χρήματα τα οποία θα εισέπραττε, μάλιστα, ο δικηγόρος γιος της. Ήταν η περίοδος που κρινόταν η έκδοση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της MIG, από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Το ηχητικό ντοκουμέντο

Ο ισχυρός άνδρας της MIG ενώ βρισκόταν στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας τον Μάιο του 2016 σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε για απόπειρα εκβιασμού την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Μάλιστα, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για σειρά σοβαρών αξιόποινων πράξεων όπως αυτές της δωροληψίας υπαλλήλου δικαστικού λειτουργού, της εμπορίας επιρροής, της απόπειρας εκβίασης και παράβασης καθήκοντος στις οποίες όπως ανέφερε «φαίνεται ότι εμπλέκονται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου, μια επιχειρηματίας φίλη της και άλλα ενδεχομένως συγγενικά της πρόσωπα». Ο επιχειρηματίας είχε καταγγείλει ότι του ζητήθηκαν χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου». «Μου ζητήθηκε μέγεθος βιβλιοθήκης, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων». «Κάτι το οποίο δεν έπραξα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε βάλει στο «κάδρο» και τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ενώ στην μηνυτήρια αναφορά του, η οποία τελικά αρχειοθετήθηκε, κατέγραφε σειρά γεγονότων που αφορούσαν τις δικαστικές του περιπέτειες.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τότε απαντούσε πως δεν ασχολείται με τον Ανδρέα Βγενόπουλο ενώ η Βασιλική Θάνου σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του επιχειρηματία έκανε λόγο για «αθλιότητες», «ανακριβή», «κατασκευασμένα» και «ανυπόστατα» περιστατικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Αφορά γνωστή υπόθεση η οποία έχει εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη το 2016

«Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr για την υπόθεση Βγενόπουλου, την οποία επανέφερε σήμερα στο προσκήνιο προφανώς κατ’ εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, όπως φαίνεται και από την εσπευσμένη ανακοίνωση της ΝΔ, αφορά μία γνωστή υπόθεση η οποία έχει εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη ήδη από το 2016», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του. «Αν υπάρχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο, οφείλουν οι κάτοχοί του να δώσουν άμεσα στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά του», υπογραμμίζει και σχολιάζει:

«Από εκεί και πέρα, όσο το καθεστώς Μητσοτάκη θα βλέπει τον κλοιό να σφίγγει, τόσο θα επιλέγει πυροτεχνήματα και αντιπερισπασμούς, μήπως και ξεφύγει η δημόσια συζήτηση από την ακρίβεια, τη λεηλασία στο δημόσιο με τα 7 δις απευθείας αναθέσεων, την οργή των πολιτών και τις καταγγελίες ακόμη και γαλάζιων ευρωβουλευτών για τις διώξεις δικαστών και δημοσιογράφων, που μας συγκρίνουν με την Ουγγαρία του Όρμπαν».

«Όσες κασέτες και να ανασύρει από το συρτάρι του το καθεστώς Μητσοτάκη, ας γνωρίζει ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης για αυτούς που μας κυβερνούν σήμερα;», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η Νέα Δημοκρατία τονίζει: «Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει να πει ΜΙΑ λέξη για την ουσία όσων συνταρακτικών αποκαλύπτονται στην επίμαχη συνομιλία! Ούτε μια λέξη, για τους εκβιασμούς, τις “βιβλιοθήκες” τους χρηματισμούς που περιγράφονται! Ίσως για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά να αποτελούσαν “κανονικότητα” επί των ημερών του, με βάση όσα έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας.

Αντί να απαντήσει, επιτίθεται στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Με αυτό τον τρόπο δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει πλήρως την κα Θάνου, τον κ. Παπαγγελόπουλο και τις πρακτικές τους κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

ΚΙΝΑΛ: Να διερευνηθούν τα νέα στοιχεία για πρόσωπα πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ζήτημα Διαφάνειας και Δημοκρατίας θεωρεί το Κίνημα Αλλαγής τα «νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας» σύμφωνα με τα οποία πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «συμμετείχαν σε ένα ολόκληρο δίκτυο εκβιασμών».

Αφορμή για το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ αποτέλεσε σημερινό δημοσίευμα ιστοσελίδας, στο οποίο παρουσιάζεται ηχητικό απόσπασμα συνομιλίας μεταξύ γνωστού επιχειρηματία που δεν βρίσκεται σήμερα εν ζωή, με άλλη επιχειρηματία.

Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ τα νέα στοιχεία «…αναδεικνύουν -με αποκρουστικές λεπτομέρειες- ότι πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, συμμετείχαν σε ένα ολόκληρο δίκτυο εκβιασμών και υπόγειων συναλλαγών με επιχειρηματικά συμφέροντα».

Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει πώς επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει άμεση και σε βάθος διερεύνηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη και να πέσει άπλετο φως σε μια σκοτεινή υπόθεση που εξακολουθεί ως σήμερα να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της Πολιτείας.« Είναι ζήτημα Δημοκρατίας και Διαφάνειας», τονίζει.

Τι απαντάει η Βασιλική Θάνου

Η πρώην πρωθυπουργός και η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου πήρε θέση για το ηχητικό ντοκουμέντο και με δήλωσή της αναφέρει: «Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα που γεννάται σε όλους, για ποιο λόγο τώρα και μετά πάροδο έξη (6) χρόνων), κάποιοι θυμήθηκαν να «αναμασήσουν» την κατασκευασμένη σε βάρος μου άθλια συκοφαντία από τον τότε ελεγχόμενο από τη Δικαιοσύνη Ανδρ. Βγενόπουλο, είναι η εξής: Σε περίοδο που ο κόσμος αγωνιά για το πώς θα πληρώσει το ρεύμα, το πετρέλαιο, τη βενζίνη και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, που οι τιμές τους ανεβαίνουν καθημερινά, κάποιοι, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα σοβαρά καθημερινά τους προβλήματα, εμπλέκοντας το όνομά μου σε υπόθεση διαφθοράς. Και ταυτόχρονα να δικαιολογηθούν έτσι, και στο εσωτερικό και στα Ευρωπαϊκά Όργανα, όπου τα πρόσωπα αυτά είναι πολύ εκτεθειμένα, εξ αιτίας των ποινικών διώξεων σε βάρος των Εισαγγελέων και των δημοσιογράφων, που ερευνούσαν τη διαφθορά στην υπόθεση Novartis και στη Λίστα Λαγκάρτ.

Προφανώς, δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι κατά τη διάρκεια της τεσσαρακονταετούς υπηρεσίας μου στη Δικαιοσύνη, ήμουν από εκείνους που δεν δέχθηκαν ποτέ να συγκαλύψουν τη διαφθορά.

Επιφυλάσσομαι για την άμεση άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου, εναντίων όσων ανακυκλώνουν τις άθλιες συκοφαντίες σε βάρος μου, οι οποίες διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από το 2016».