Συνεδρίασε σήμερα το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Όπως ανακοινώθηκε, στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

Οικονόμου: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και σημείωσε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα εφοδιασμού φυσικού αερίου στη χώρα μας».

Ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η εφοδιαστική αλυσίδα στη χώρα μας, σταθμίστηκαν όλα τα προβλήματα» και τόνισε ότι «η χώρα έχει προγραμματίσει μία σειρά από ενέργειες ώστε να μην στερηθούμε φυσικό αέριο, είτε με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), είτε με αλλαγή και τροποποίηση του μείγματος σε ό,τι αφορά στην παραγωγή. Δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα προβλήματα σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι «οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, καθώς χθες βράδυ συνέβησαν ανησυχητικές εξελίξεις» στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας, ωστόσο, διευκρίνισε ότι «η χώρα μας δεν είναι από εκείνες, που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα» από την κρίση, που εξελίσσεται στα Ρωσο – ουκρανικά σύνορα.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικού βοηθήματος στους πλέον ευάλωτους εν όψει του Πάσχα ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο του προϋπολογισμού, ώστε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε ανθρώπους που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη» στο φόντο των σημαντικών ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασικά αγαθά.

Προσέθεσε, δε, ότι «όταν θα είμαστε έτοιμοι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις» και υπενθύμισε ότι τα επικείμενα μέτρα θα είναι «στοχευμένα, σωστά μετρημένα και ζυγισμένα μέσα στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».