Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διέψευσε τα όσα διακινούνται στο διαδίκτυο για μη καταβολή του χρηματικού βραβείου στους αριστούχους μαθητές (ΒΑΜ) Β΄ και Γ΄ τάξης Λυκείου σχολικού έτους 2020-2021 από το ΓΕΣ. Σχετική ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας, με θέμα «Βράβευση Αριστούχων Μαθητών (ΒΑΜ) Σχολικού Έτους 2020-2021».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι από την 4η Οκτωβρίου 2021, με έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), καθορίσθηκαν τα κριτήρια και οι διαδικασίες υποβολής των δικαιολογητικών για την καταβολή του συγκεκριμένου χρηματικού βραβείου.

Ωστόσο, διευκρίνισε, «κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση, της τάξης του 32,24%, των δικαιούχων σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι μαθητές και μαθήτριες αυξήθηκαν από 1520 σε 2010. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αύξηση του έργου και του χρόνου της καταχώρησης, καθώς και του ελέγχου και ταξινόμησης των σχετικών δικαιολογητικών των δικαιούχων, η οποία σε συνδυασμό με την προσπάθεια αποφυγής του συγχρωτισμού του προσωπικού, επέφερε μια σχετικά μικρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών. Συναφώς, προέκυψε η ανάγκη εξεύρεσης επιπρόσθετων πόρων για την κάλυψη του συνόλου των δικαιούχων αριστούχων μαθητών».

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ενημέρωσε ότι «εκτίμηση του ΓΕΣ είναι ότι η καταβολή του χρηματικού βραβείου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους» αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.