Δεν πρόκειται να κλείσει καμία υγειονομική δομή τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ υπογράμμισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει όλα τα νοσοκομεία με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και με υποδομές, που θα προχωρήσουν μέσω ΣΔΙΤ. Οι δηλώσεις έγιναν νωρίτερα στην Ολομέλεια στο πλαίσιο απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, στην καρδιά της πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΥ, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά, θα διατεθούν τόσα χρήματα, σε επίπεδο υποδομών και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα περίθαλψη», σημειώνοντας πάντως ότι «προφανώς, αφού κάποιος θα βάλει 160 εκατομμύρια, τότε θα υπάρχει και ένας τρόπος να πληρώνεται η υπηρεσία που παίρνει το ΕΣΥ».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Θάνος Πλεύρης ενημέρωσε τη Βουλή ότι τις επόμενες ημέρες βγαίνει στη διαβούλευση νομοσχέδιο που θα αφορά την αγορά υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ. «Το νομοσχέδιο έχει να κάνει με το τι υπηρεσίες αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες, και τώρα να δούμε τι θα πείτε όλοι εσείς που μιλάτε για στήριξη των ιδιωτικών συμφερόντων, διότι θα βάζουμε αυστηρούς ποιοτικούς δείκτες, ώστε να μην γίνεται διασπάθιση των χρημάτων του ΕΟΠΥΥ σε μηχανήματα 20ετίας, που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, αν θα στηρίξετε τα μέτρα», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι συνολική φιλοσοφία του όλου σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ με γνώμονα τον ασθενή.

«Δεν κλείνουν οι υγειονομικές δομές. Να το ξεκαθαρίσουμε»

Ο Θάνος Πλεύρης στο βήμα της Βουλής

Αναφερόμενος στον ανασχεδιασμό του χάρτη του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει καμία υγειονομική δομή. «Δεν κλείνουν οι υγειονομικές δομές. Να το ξεκαθαρίσουμε. Όμως είναι προφανέστατο ότι στο νέο χάρτη θα δούμε πως ακριβώς θα πρέπει να διαμορφωθούν όλες αυτές οι δομές, ως νοσοκομεία, ως δευτεροβάθμιες δομές», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ στην καρδιά της πανδημίας επικαλούμενος δηλώσεις του υπουργού ότι θα πρέπει να κρατηθούν όσα νοσοκομεία είναι απαραίτητα. «Λέγοντας αυτά κύριε υπουργέ, φαίνεται πως το συμπέρασμά σας από την πανδημία, είναι πως μας περισσεύουν νοσοκομεία», είπε ο βουλευτής και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν περισσεύει το «Παίδων Πεντέλης» ή αν περισσεύουν νοσοκομεία στην Καστοριά ή στη Δράμα που επλήγησαν πολύ από τον κορονοϊό. «Με 100 απώλειες συνανθρώπων μας την ημέρα, έχετε χρόνο εσείς και η κ. Γκάγκα να σχεδιάζετε το νέο μικρό ΕΣΥ; Δεν βρίσκετε χρόνο για να κάνετε τις απαραίτητες προσλήψεις, για να κάνετε τις απαραίτητες προμήθειες εξοπλισμού», ανέφερε ο Κρίτων Αρσένης που προειδοποίησε ότι «η απαξίωση εν μέσω Covid οδηγεί στην είσοδο των ιδιωτών για όσα δεν έγιναν αν και έπρεπε να γίνουν για να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων».

«Είμαστε η κυβέρνηση που έχουμε εξασφαλίσει 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Υγεία. Ήδη γίνονται οι προγραμματικές συμβάσεις με το ΕΣΥ για τα χρήματα που θα πάρουν τα νοσοκομεία. Έχουμε 320 εκατ. στα νοσοκομεία ακριβώς για να ενισχυθούν. Είναι χρήματα μόνο για τις υποδομές, εκ των οποίων τα 80 εκατ. είναι για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και δεδομένου ότι επιθυμούμε ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός να γίνει με συμπράξεις ΣΔΙΤ, όπως γίνεται παντού, επειδή η συμμετοχή του δημοσίου θα είναι σε ποσοστό 30%, θα διασφαλίσουνε 250 εκατ. για να πάνε για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία. Το υπόλοιπο θα είναι για κτηριακές υποδομές. Έχουμε διασφαλίσει 220 εκατ. για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Παράλληλα υπάρχουν αυτοτελή project, όπως είναι το Σωτηρία με 32 εκατ., το Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, όπου δείχνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει όλα τα νοσοκομεία».

Σε σχέση με τον χάρτη του ΕΣΥ, ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι καμία υγειονομική δομή δεν πρόκειται να κλείσει και κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει να παραπληροφορεί τον κόσμο. Ιδίως για το «Παίδων Πεντέλης», ο υπουργός ενημέρωσε ότι «θα λειτουργήσει σε λίγο, πάλι όπως λειτουργούσε» και χαρακτήρισε ανακρίβεια ότι θα κλείσει. «Δεν κλείνουν οι υγειονομικές δομές. Να το ξεκαθαρίσουμε. Όμως είναι προφανέστατο ότι στο νέο χάρτη θα δούμε πως ακριβώς θα πρέπει να διαμορφωθούν όλες αυτές οι δομές, ως νοσοκομεία, ως δευτεροβάθμιες δομές. Και να δούμε αν το συντηρείς δύο κλινικές απέναντι, θα πρέπει να συνεχίσεις να το κάνεις ή αν θα πρέπει να έχει κάποιες κλινικές το ένα νοσοκομείο και άλλες κλινικές το άλλο νοσοκομείο για να υπάρχει μια στόχευση», είπε ο Θάνος Πλεύρης και εξήγησε: «η όλη λογική μας είναι λογική ενίσχυσης του ΕΣΥ. Αναφορικά με τα ΣΔΙΤ, είναι στο πρόγραμμά μας. Βεβαίως θα υπάρξουν ΣΔΙΤ και πιστεύουμε ότι μέσω ΣΔΙΤ, ενισχύεται το ΕΣΥ. Γιατί λαμβάνονται πρακτικές και από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στο κομμάτι ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, στο κομμάτι των εξετάσεων, ακόμη και στο σκέλος των ανακαινίσεων, από το οποίο στο τέλος, ωφελούμενος είναι ο Έλληνας πολίτης».

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι που εξασφαλίζει 650 εκατ. για κτηριακές υποδομές, για το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα οποία άμεσα θα δει ο Έλληνας ασθενής.

«Εδώ μας λέτε, «δεν θα τα κλείσουμε, αλλά να δούμε ποια θα είναι δευτεροβάθμια και ποια πρωτοβάθμια». Αυτά μας λέτε», σχολίασε ο Κρίτων Αρσένης και επέμεινε: «μας λέτε ότι το Παίδων Πεντέλης”, “ψεύδομαι όταν λέω ότι θέλετε να το κλείσετε αλλά να δούμε ποιος θα είναι ρόλος του”. Αυτό μας λέτε. Δηλαδή εν μέσω πανδημίας, έχετε χρόνο να δείτε ποια νοσοκομεία θα κλείσετε. Ποια νοσοκομεία θα τα υποβαθμίσετε γιατί «δεν χρειάζονται», «γιατί είναι σε 20 με 30 χιλιόμετρα απόσταση». Είναι δυνατόν; Τι μας λέτε; «Μα εμείς θα κάνουμε ΣΔΙΤ. Θα φέρουμε τους ιδιώτες και θα βάλουμε τόσα χρήματα». Να θυμίσω πως ό,τι δοθεί γι΄αυτόν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, μέσω ΣΔΙΤ, θα πληρώνεται. Θα πληρώνεται ενοίκιο από το δημόσιο σύστημα. Θα αυξήσει τα πάγια κόστη. Η Βουλή με 8 εκατ. έκανε 50 κλίνες ΜΕΘ. Άρα, θα μπορούσατε να έχετε κάνει μέσω πανδημίας με 160 εκατ., 1.000 κλίνες ΜΕΘ. Και τώρα μου λέτε ότι για 80 εκατ., θα βάλετε τους ιδιώτες μέσα. Εγώ και το ΜέΡΑ25 είμαστε αντίθετοι. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους τα άλλα κόμματα. Σας καλούμε τώρα, επειδή δεν είναι ορατό τι θα γίνει με τη δημόσια υγεία, να στηρίξετε ουσιαστικά τα δημόσια νοσοκομεία και να σταματήσετε να εργαλειοποιείτε την πανδημία για την είσοδο ιδιωτών στην υγεία. Χρειαζόμαστε περισσότερα νοσοκομεία και όχι λιγότερα».

«Σας είπα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 650 εκατομμύρια. Είναι για κτηριακά, είναι και 80 εκατομμύρια για μηχανήματα. Όπου χρειαστεί να μπουν ιδιώτες, θα βάζουν το 80%. Άρα αν όλα τα μηχανήματα διατεθούν, με τα 80 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι θα εμφανιστούν ιδιώτες που θα βάλουν 160 εκατ. και συνολικά για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, θα διατεθούν 240 εκατ.», είπε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται παντού. Σημείωσε δε ότι προφανώς «αφού κάποιος θα βάλει 160 εκατ., τότε θα υπάρχει και ένας τρόπος να πληρώνεται η υπηρεσία που παίρνεις». Το θέμα όμως είναι ότι τα νοσοκομεία θα έχουν 240 εκατ. ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, είπε ο κ. Πλεύρης.

«Ο χάρτης δεν γίνεται με λογική να κλείσουν νοσοκομεία. Όπως διαπιστώσετε και από τον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, μπαίνει το σύνολο των νοσοκομείων για να πάρει χρήματα», είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Μην διαστρεβλώνετε. Λέω εγώ πουθενά ότι οι δευτεροβάθμιες θα γίνουν πρωτοβάθμιες; Αν μπορώ να έχω μια ναυαρχίδα μπροστά και από εκεί και μετά να κάνουν τη διασπορά στα άλλα νοσοκομεία για να μην έχω νοσοκομειακές υπηρεσίες ξεχωριστά, αδύναμες και τελικά μη στελεχωμένα νοσοκομεία;».