Στην τριήμερη συζήτηση που ξεκινά σήμερα το απόγευμα στη Βουλή στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση πρότασης μομφής στην κυβέρνηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε σκληρή γλώσσα τοποθετήθηκε χθες (27/1) στο κοινοβούλιο με αφορμή την διαχείριση της κακοκαιρίας αλλά θέτοντας δύο ακόμα άξονες αμφισβήτησης: την πανδημία και την ακρίβεια.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι μια καλής τάξεως ευκαιρία να δοθούν εξηγήσεις εντός της Βουλής για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και να υπάρξουν απαντήσεις, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να κρύψει τίποτα κάτω από το χαλί. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός δεν διστάζει να κάνει την αυτοκριτική του και με διορθωτικές κινήσεις να βάζει – όπως επισημαίνουν – τον πήχη ψηλά, καθιστώντας το αποτέλεσμα άκρως απαιτητικό.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν την κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως μία προσπάθεια εντυπωσιασμού, για να μπορέσει να συσπειρώσει το κόμμα του σε μια φάση που περνάει εσωκομματικές αναταράξεις και δεν καταφέρνει να ανακάμψει δημοσκοπικά, αντίθετα φαίνεται ότι υπάρχουν διαρροές ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ. Κάνουν λόγο μάλιστα για πολιτικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για ψέματα του Αλέξη Τσίπρα. «Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μήνυμα ενότητας

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου κατά την τριήμερη πολιτική μάχη στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ενώ θα επιχειρηθεί η αποδόμηση του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιδιωχθεί από το σύνολο των «γαλάζιων» ομιλητών να γίνει σύγκριση σε όλα τα επίπεδα: προσώπων, ύφους, αποτελέσματος, ώστε το δίλημμα για τους πολίτες να είναι ξεκάθαρο: «το αποτυχημένο χθες ή η νέα Ελλάδα του αύριο και των προκλήσεων». Άλλωστε τον τόνο έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας: «Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα, τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας. Οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων. Θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει».

«Γαλάζιες» αιχμές και κατά Ανδρουλάκη

«Τελικά η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη» σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία στο περιθώριο της δήλωσης του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, ότι η παράταξη του θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. «Ακούσαμε απόψε τον κ.Ανδρουλάκη, από τη μία να λέει ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα τώρα να γίνουν εκλογές. Το πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο μόνο ο ίδιος το ξέρει» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε σχετική της ανακοίνωση. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, όμως δεν θα μπει στα εσωκομματικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ.

Το διαδικαστικό

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας για να περάσει απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, αντιθέτως απορρίπτεται. Στην τριήμερη συζήτηση που ξεκινά σήμερα το απόγευμα λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης καθώς και η πλειοψηφία των βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Την Κυριακή (30/1), κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα υπάρξουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την ανάστροφη κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτουν στην Βουλή και κλείνει με την ομιλία του πρωθυπουργού.