Προς την παράταση των μέτρων για τον κορονοϊό που ισχύουν μέχρι τέλος Ιανουαρίου, προσανατολίζεται η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την άρση των μέτρων, καθώς παρά τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, η επιβάρυνση του ΕΣΥ παραμένει υψηλή.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για χαλάρωση των μέτρων ενώ εξετάζεται σε πρώτη φάση η αύξηση του αριθμού των θεατών στα γήπεδα και σε δεύτερο χρόνο η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.

Τα μέτρα που ισχύουν έως τέλη Ιανουαρίου

  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σουπερμάρκετ, από τους εργαζόμενους στην εστίαση και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα, χωρίς όρθιους και μουσική, με μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Η πληρότητα των εμβολιασμένων θεατών στα γήπεδα θα είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
  • Η επίσκεψη σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και 50% , ενώ εξακολουθεί να ισχύει και το κυλιόμενο ωράριο.