Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα «Θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα σήμερα εκλογές, μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας», σηματοδότησε για πολλούς την έναρξη μιας πρώιμης προεκλογικής περιόδου. Η κόντρα των δύο ανδρών στην Βουλή λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν σκληρή και έδειξε τις προθέσεις και των δύο αρχηγών για την τακτική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και μέχρι την προσφυγή στις κάλπες, όποτε και αυτή αν γίνει.

Μια από τις επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην χθεσινή συζήτηση ήταν να καταδείξει ότι δεν μοιάζει σε τίποτα με τον προκάτοχό του. Να αποδομήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του. Και δεν το είπε μόνο μια φορά κατά την διάρκεια της ομιλίας του. Στηλίτευσε για παράδειγμα τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκλεισε για ακόμα μια φορά το μάτι στο ΚΙΝΑΛ όταν αναφέρθηκε στο θέμα των αμυντικών δαπανών.

Θύμισε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας μία παράδοση στο ελληνικό Κοινοβούλιο η οποία έλεγε ότι παρά τις διαφωνίες πάντα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπερψήφιζαν τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, αλλά σημείωσε ότι το έκανε προς τιμήν του το ΚΙΝΑΛ. Προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι το εθνικό μέτωπο μπορεί να συγκροτηθεί και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι μόνο από φόβο μην χάσει την δεύτερη θέση από το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε προσφυγή στις κάλπες και μίλησε για «αναταράξεις» στην πολυκατοικία της κεντροαριστεράς…

Ήταν επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός ότι συνέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα είπε ο αρχηγός του με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας ότι όταν ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν και να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση ενόχων και να κάνουν το συνταγματικό τους δικαίωμα, του θύμισε αυτή την περιθωριακή ομάδα.

Η νέα ατζέντα

Στην επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μέσον της ομιλίας του αλλά και λίγο πριν την ολοκληρώσει έκανε τις εξαγγελίες που όλοι περίμεναν, ανακοινώνοντας νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ακρίβεια, ενώ προχωρώντας σε απολογισμό των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, άφησε παράθυρο και για νέες παροχές.

Και εδώ όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είναι το ίδιο με τον προκάτοχό του λέγοντας παρά τις προκλήσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ότι δεν θα πει πόση θα είναι η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, γιατί δεν θέλει να φανεί ανακόλουθος όπως είχε γίνει με τον Αλέξη Τσίπρα που είχε τάξει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Τα νέα μέτρα στήριξης

Για τον Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει επίσης έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh για τον Δεκέμβριο.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Έτσι: Το Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Όσον αφορά στους αγρότες, θα υπάρξει πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες.

Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Από την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. Ευρώ.