Τρία νέα πρόσθετα μέτρα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης. Και αυτά είναι:

1) πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και τα ευάλωτα νοικοκυρια

2) αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον Δεκέμβριο

3) για τους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους στα τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η εκτίναξη των τιμών οφείλεται στο ότι αυξήθηκαν οι πρώτες ύλες και οι χρεώσεις των μεταφορών. «Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που μπορούσαμε, όμως θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, η ακρίβεια θα είναι μαζί μας ακόμα ένα διάστημα. Θα ελέγχουμε την αισχροκέρδεια και τις επιπτώσεις των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Το κάνουμε χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, χωρίς να αφήσουμε αβοήθητο τον καταναλωτή, ιδίως τον πιο αδύναμο. Η Ελλάδα πρώτη από τις αρχές Σεπτεμβρίου δημιούργησε ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Αυτό που συμβαίνει με την αγορά ενέργειας, ιδίως στο φυσικό αέριο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο». Και πρόσθεσε: « Μας είπατε γιατί δεν προβλέπουμε από τώρα τι θα γίνει στην αγορά ενέργειας το 2022. Δυστυχώς προς το παρόν οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας έχουν πάει προς το χειρότερο και αυτό ήταν έξω από κάθε προβλεπτικό μοντέλο.

Ξέρω ότι είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε ένα καταναλωτή, ότι η αύξηση αυτή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, εάν δεν υπήρξε κρατική παρέμβαση. Ναι, υπάρχουν αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά θα ήταν τεράστιας αν δεν κάναμε αυτές τις παρεμβάσεις και το ίδιο θα γίνει και στις αρχές του 2022 αν χρειαστεί και εκτιμώ ότι θα χρειαστεί. Θα στηρίξουμε τους καταναλωτές και τους ευάλωτους συμπολίτες μας, ώστε οι επιβαρύνσεις να είναι οι λιγότερες δυνατές, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση».