Την προκήρυξη εθνικών εκλογών το συντομότερο δυνατό ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, στο πλαίσιο του προϋπολογισμό για το 2022.

Ειδικότερα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην πανδημία και στη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα για τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ, είπε τα εξής: «Κύριε Μητσοτάκη, αναρωτιέμαι γιατί καταφεύγετε συστηματικά σε ψέματα εν μέσω μιας πρωτοφανούς τραγωδίας. Είπατε ψέματα μια, δύο και τρεις φορές ότι η πανδημία τελειώνει, δεν το ξέρατε ότι δεν τελειώνει; Γιατί λέτε ψέματα ότι έχουμε μία πανδημία ανεμβολίαστων; Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι για ποιο λόγο είπατε ψέματα από το βήμα του Κοινοβουλίου όσον αφορά τους ασθενείς που πεθαίνουν εκτός των μονάδων εντατικής θεραπείας. Αφήσατε να εννοηθεί το τραγικό, το επικίνδυνο, το αντιεπιστημονικό, το επιπόλαιο, το ανήθικο, κάποιος να είναι διασωληνωμένος μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας με την φροντίδα της επιστήμης και κάποιος να είναι διασωληνωμένος σε κάποιο ράντσο.

Και είπατε ότι δεν έχετε στοιχεία που να δείχνουν το αντίθετο. Ότι καμιά έρευνα δεν το αποδεικνύει, ενώ είχατε στα χέρια σας επί μήνες την αποκαλυπτική έρευνα το πιο στενούς συμβούλου (σ.σ. εννοεί του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα). Δεν ντρέπεστε κύριε Μητσοτάκη; Μας λέτε ότι δεν είχατε γνώση της έρευνας. Εσείς δε λέγατε ότι ο κύριος Τσιόδρας σας ενημερώνει τρεις φορές την εβδομάδα για την πανδημία; Και τώρα μας λέτε ότι δεν σας ενημέρωσε για το ποιο κρίσιμο θέμα, ότι το 38,4% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί εάν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ; Δεν τα ξέρατε όλα αυτά;».

Και συνέχισε: «Εάν δεν τα ξέρετε θα έπρεπε να παραιτηθείτε και εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία μέσω πανδημίας. Εάν όμως τα ξέρετε και λέτε συνειδητά ψέματα θα έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό. Διαλέξτε τι από τα δύο ισχύει και αποφασίστε. Εγώ όμως σήμερα δεν ήρθα εδώ για να σας θέσω ερωτήματα. Είναι απολύτως βέβαια ότι ξέρατε, αλλά δεν θέλατε να χαλάσει το αφήγημα της επιτυχίας. Κύριε Μητσοτάκη, και ο ίδιος άνθρωπος που από αυτό εδώ το βήμα στις πυρκαγιές, απευθυνθήκατε σε μένα κοιτώντας με στα μάτια και μου είπατε, «εσείς μετράγατε φέρετρα, εμείς μετράμε στρέμματα». Τώρα, αλήθεια, εσείς τί μετράτε κύριε Μητσοτάκη; Σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαΐκής Ένωσης εάν ένας πρωθυπουργός είχε διαπράξει αυτό το ατόπημα στο κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε δευτερόλεπτο αν δεν έβγαινε αμέσως μετά τις αποκαλύψεις να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ή αν δεν παραιτούνταν».

Και κατέληξε: «Έχετε μια ευκαιρία κ. Μητσοτάκη να φανείτε αντάξιος ευθύνης, αν σταθείτε στο βήμα αυτό και αντί για δικαιολογίες να φερθείτε έντιμα και να δώστε διέξοδο στο αδιέξοδο! Να παραιτηθείτε εκ. Μητσοτάκη και να προκηρύξετε εκλογές να δώσετε δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει διέξοδο. Πατάτε στο λαιμό της χώρας στηριζόμενη σε χορηγούμενα με κρατικό χρήματα σε ΜΜΕ. Ιδού η Ρόδος! Σας ζητάμε να δώσετε λύση, αποτύχατε! Είστε ανεπαρκής και επικίνδυνος, είστε κυβέρνηση ενόχων. Δώστε το δικαίωμα στον λαό να σας κρίνει για να ξεφύγει η χώρα από τον κλοιό της πολιτικής σας για να θεμελιώσουμε ανάκαμψη και προοπτική.

Καλώ τους Έλληνες να αντισταθούν στη διαφθορά, να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων να επιβάλουν συνταγματικό καθήκον και δικαίωμα να αποφασίσουν για το αύριο! Γιατί υπάρχει ο δρόμος προστασίας της ζωής και της αξιοπρέπειας. Η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα κάνει το καθήκον της απέναντι στη κοινωνία. Είμαστε εδώ, Και θέλουμε και μπορούμε και μαζί με κοινωνία θα πετύχουμε».