Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, με δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη (16/12), τονίζει ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα είχε τεράστιες συνέπειες και υψηλό τίμημα», ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι είναι έτοιμο για «ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία.

«Ανησυχούμε σοβαρά για την ουσιαστική, απρόκλητη και αδικαιολόγητη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες και απορρίπτουμε τους ψευδείς ρωσικούς ισχυρισμούς για προκλήσεις της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ. Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αμέσως, να ακολουθήσει διπλωματικούς διαύλους και να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της για διαφάνεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων», αναφέρεται στη δήλωση, ενώ παρακάτω επισημαίνεται:

«Οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα είχε τεράστιες συνέπειες και υψηλό τίμημα. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τα ενδιαφερόμενα μέρη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα όλων των χωρών να αποφασίζουν το μέλλον και την εξωτερική τους πολιτική χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Η σχέση του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία είναι θέμα μόνο της Ουκρανίας και των 30 Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε προσπάθειες διχασμού της ασφάλειας των Συμμάχων.

Είμαστε έτοιμοι για ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία. Επαναλαμβάνουμε την μακροχρόνια πρόσκλησή μας για μια συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο εγγύς μέλλον.»

Το ίδιο τονίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία. «Οποιαδήποτε επιπλέον στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απάντηση συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων σε συντονισμό με τους εταίρους».

Παράλληλα, τo Eυρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων που έχουν προκληθεί από την στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορά της με την Ουκρανία και την επιθετική ρητορική. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ηγέτες των 27 ενθαρρύνουν τις διπλωματικές προσπάθειες και τη στήριξη του σχήματος της Νορμανδίας στην επίτευξη της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.