Υψηλή είναι η συμμετοχή που καταγράφεται στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής και αυτή την Κυριακή, οι οποίες θα αναδείξουν τον πρόεδρο μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου. Μέχρι και αυτή την ώρα έχουν προσέλθει πάνω από 197.000 ψηφοφόροι, κάτι που αν μη τι άλλο αποτελεί μια καλή «προίκα» για τον νέο επικεφαλής του κόμματος. Ήδη έχει ξεπεραστεί η συμμετοχή που υπήρχε στις αντίστοιχες εκλογές του 2017 που είχαν αναδείξει νικήτρια την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά – τότε είχαν προσέλθει στις κάλπες 188.000 πολίτες.  

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι μέχρι να κλείσουν οι κάλπες ο αριθμός θα υπερβεί τις 200.000 παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές.

Πάντως σήμερα η διαδικασία είναι πολύ πιο σύντομη, αφού οι ψηφοφόροι αφενός δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση μέλους ή φίλου ή να πληρώσουν εκ νέου τα 3 ευρώ συμμετοχής, ενώ οι σταυροί επιλογής είναι πλέον μόνο δύο. Θυμίζουμε ότι οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και ήταν να κλείσουν τις 19:00 το απόγευμα, ωστόσο δόθηκε μια μικρή παράταση ακόμη μισής ώρας από την ΕΔΕΚΑΠ. Τα πρώτα δε συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά γύρω στις 20:30.

Μικροπροβλήματα σε κάποια εκλογικά κέντρα

Όσον αφορά τα μικροπροβλήματα, αυτά παρουσιάστηκαν π.χ. στο Παγκράτι που έπεσε το δίκτυο λόγω αναβάθμισης και επανήλθε μισή ώρα αργότερα,

Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία της ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΚΙΝΑΛ) επισημαίνει ότι αυτή την φορά εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατη η διαπίστευση του ψηφοφόρου, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων το Εκλογικό Τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν την Διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η κάλπη, ώστε να μην υπάρχουν «παρατράγουδα».

Ανδρουλάκης: Ζητώ μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες

Ο νικητής του πρώτου γύρου Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στις 11:30 το πρωί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και αμέσως μετά δήλωσε πως: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, τη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες πολλών γενεών ενώνονται. Ζητώ μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες, όπως έγινε και την προηγούμενη Κυριακή. Ζητώ καθαρή εντολή για να ξανακάνουμε, όλοι μαζί, ισχυρή και περήφανη τη δημοκρατική παράταξη».

Παπανδρέου: Ψηφίζουμε για μια ισχυρή ηγεσία του Κινήματος

Από την πλευρά του ο έτερος υποψήφιος Γιώργος Παπανδρέου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 11 το πρωί στο δημαρχείο της Νίκαιας, τονίζοντας προς τους δημοσιογράφους ότι «την περασμένη Κυριακή, με τη μεγάλη συμμετοχή που είχαμε, στείλαμε μήνυμα ελπίδας για μια μεγάλη παράταξη, που θα είναι ευεργετική για τον τόπο. Σήμερα, όλοι οι δημοκράτες στις κάλπες ψηφίζουμε για μια ισχυρή ηγεσία του Κινήματος, με ισχυρή φωνή στη Βουλή, για μια δίκαιη και πράσινη κοινωνία. Από αύριο μας περιμένουν πολλή δουλειά και νέοι αγώνες για την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της προκοπής και της ανθρωπιάς».