Την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην τηλεόραση του TRT, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία.

Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, «η αδράνεια και η ανικανότητα» της οποίας «μας οδηγεί σε εκατόμβες θυμάτων, αλλά και σε ένα lockdown που θα είναι καταστροφικό και θα μπορούσε να αποφευχθεί αν εγκαίρως έπαιρνε τις απαραίτητες αποφάσεις και δεν φοβόταν να συγκρουστεί όπου χρειάζεται», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η χώρα από τον Μάιο και μετά καταγράφει αρνητικά ρεκόρ, είμαστε στην χειρότερη θέση στη Δυτική Ευρώπη σε αριθμό θανάτων» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρουσίασε ένα διάγραμμα που δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times «που δείχνει ότι η Ελλάδα σε αριθμό θανάτων και κρουσμάτων είναι πολύ πιο πάνω από την Αυστρία και πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ».

Είπε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας μετά το επιτυχημένο lockdown ο κ. Μητσοτάκης «έλεγε ότι είναι “δικό μου κατόρθωμα”», και σχολίασε, μεταξύ άλλων: «Τώρα ποιανού είναι η ευθύνη; Συνεχώς βγαίνει και λέει ότι “νικήσαμε τον κορονοϊό”. Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες μιλούσε για πανδημία ανεμβολίαστων όταν ξέρουμε ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, ευτυχώς όχι βαριά. 2.000 κρούσματα την ημέρα είναι παιδιά γιατί η κυρία Κεραμέως αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα… Και βγαίνει τώρα ο ίδιος άνθρωπος που μας έλεγε ότι έχουμε νικήσει την πανδημία και ότι δεν έχει ξεφύγει ο κορονοϊός, μας λέει τώρα πως “δεν θα κάνει lockdown”… ».

«Αυτό που λέω με σαφήνεια είναι ότι διαχειρίζεται με επικοινωνιακό τρόπο την πανδημία και όχι επιτυχημένο και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μην συγκρουστεί με εκλογικές του πελατείες», σημείωσε επίσης ο κ. Τσίπρας.

«Βιώνουμε μία εποχή με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οι απαντήσεις χρειάζονται βαθιά γνώση των δεδομένων, επάρκεια αντιμετώπισης των κρίσεων, όπως η πανδημία, της ακρίβειας, η κλιματική, και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε φέρνοντας ανθρώπους δίπλα μας με μεγάλη επιστημονική επάρκεια», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερθείς στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το νέο think tank.

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «TRT»

Η ανικανότητα Μητσοτάκη οδηγεί και σε εκατόμβη θυμάτων και σε lockdown που θα μπορούσε να αποφευχθεί – Έχει πετάξει λευκή πετσέταΗ κυβέρνηση διαχειρίζεται με έναν επικοινωνιακό -ερασιτεχνικό- τρόπο την πανδημία και αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι να μην συγκρουστεί με αυτό που θεωρεί ο ίδιος εκλογική πελατεία – εκλογικό ακροατήριο. Όταν ο κόσμος μετράει κρούσματα και νεκρούς, αυτός μετράει ψήφους. Και αυτό είναι ανήθικο. Όπως ανήθικο είναι την ώρα της πανδημίας που έπρεπε να γίνει μια ουσιαστική ενημέρωση -όπως συνέβη στην Πορτογαλία όπου οι εμβολιασμένοι έφτασαν στο 90%- εδώ ο κ. Μητσοτάκης πήρε χρήματα από το δημόσιο ταμείο για να τα δώσει σε ΜΜΕ, κυρίως σε ανύπαρκτους διαδικτυακούς ιστότοπους, προκειμένου να φτιάξει το δικό του προφίλ. Έχουμε μια συνολική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. Αν δεν πάρει ουσιαστικά μέτρα το επόμενο διάστημα και αν συνεχίζει να αντιμετωπίζει με επικοινωνιακό τρόπο την κρίση, τότε πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα βρεθούμε και σε εκατόμβη νεκρών και σε ένα lockdown που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί και κανείς δε θέλει. Και θα είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Έχει πετάξει λευκή πετσέτα. Οι ευθύνες του είναι βαρύτατες, είναι εγκληματικές. Δεν ενδιαφέρθηκαν να στήσουν μια ουσιαστική καμπάνια για τον εμβολιασμό. Για το μόνο που ενδιαφέρθηκαν ήταν να κάνουν τη λίστα Πέτσα, για να φτιάξουν το προφίλ του «Πρωθυπουργού Μωυσή», του «Πρωθυπουργού Μεσσία». Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι στην Επιτροπή έχει την πλειοψηφία, φοβάται την Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα. Φοβάται να έρθει να καταθέσει ο Υπουργός του, κ. Πέτσας, και άλλοι Υπουργοί για το τί ακριβώς συνέβη. Ευτελίζει το Σύνταγμα. Αποτρέπει την έρευνα. Στην πραγματικότητα, είναι μια πληγή για τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Αυτά που κάνει μάλλον δυσχεραίνουν τη θέση του. Αν έχει κάτι να κρύψει, ο κόσμος το καταλαβαίνει. Το να μη φέρνει στην εξεταστική τον κ. Πέτσα σημαίνει ότι κάπου έχει λερωμένη τη φωλιά του ο κ. Πέτσας. Και αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, των φορολογουμένων. Σήμερα μαθαίνουμε από τον προϋπολογισμό ότι το έλλειμμα έφτασε στο 7%. Ότι δόθηκαν 7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Που πήγαν αυτά τα χρήματα; Όπου βρεθώ και όπου σταθώ ανά την Ελλάδα συναντώ δυσαρεστημένους πολίτες. Κατά τη διάρκεια των 18 μηνών της πανδημίας, οι απευθείας αναθέσεις και οι αναθέσεις με κλειστούς διαγωνισμούς αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ. Ο μέσος ψηφοφόρος της ΝΔ αηδιάζει βλέποντας αυτή την τακτική της αδιαφάνειας, την ίδια ώρα που οι πολίτες πλήττονται από την ακρίβεια και το εισόδημα χτυπιέται. Είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα έχουν μια μια ραγδαία και επιταχυνόμενη φθορά το επόμενο διάστημα. Είναι δεδομένο ότι η ΝΔ δε θα είναι η επόμενη κυβέρνηση του τόπου. Είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης δε θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός.

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, November 24, 2021