«Απέναντι στους Ανέμους» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο που θα παρουσιάσει τις προσεχείς ημέρες ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο μέρος του πονήματος καταγράφεται «η δικαστική σκευωρία που εξυφάνθηκε σε βάρος του και σε βάρος της συζύγου του Ρούλας, ιδιαίτερα η εμπειρία της αυθαίρετης δεκαεπτάμηνης προφυλάκισης – και εξάμηνης της συζύγου» όπως τονίζει, προσθέτοντας πως το μέγεθος της αδικίας και της ταλαιπωρίας που έχουν προκληθεί είναι ασυνήθιστα μεγάλο, «ίσως πρωτοφανές για πολίτη ευρωπαϊκής χώρας, και αντανακλά σοβαρές παθογένειες του κράτους δικαίου στην Ελλάδα».

Στο δεύτερο μέρος επιχειρείται ένας απολογισμός της πολιτικής του διαδρομής, κάτω από το πρίσμα των επιλογών που υπηρέτησε και των ρήξεων που αυτές σηματοδότησαν. Το «Απέναντι στους Ανέμους» συνοψίζει μια στάση ζωής, συνδέοντας νοερά τους σταθμούς ενός αγώνα. Και αποδίδει την επιθετικότητα του πολιτικο-δικαστικού συστήματος που συνωμότησε εναντίον του για να τον φυλακίσει χωρίς δίκη στην επίμονη στήριξη αυτών των επιλογών. Οι επιθέσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες. Η επιτυχία του ευρώ και οι ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας δεν συγχωρήθηκαν. Οι αντίπαλες δυνάμεις έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διαβάλουν την ένταξη και στη συνέχεια να την υπονομεύσουν. Πέρα από το βαρύ προσωπικό τίμημα που κατέβαλε ο Γιάννος Παπαντωνίου, λίγο έλειψε η προσπάθεια να εκτροχιαστεί. Όταν εκδηλώθηκε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η Ελλάδα κινδύνευσε να αποχωρήσει χρεοκοπημένη από την Ευρωζώνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο τρίτο μέρος, αναλύονται οι προκλήσεις της εποχής μας, που στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς βαθιές αλλαγές στις πολιτικές, κυρίως στη σχέση του κράτους προς τον πολίτη. Κυρίαρχο ζήτημα είναι η ανασυγκρότηση και ενίσχυση των θεσμών που έχουν κοινωνική αναφορά, όπως η παιδεία, η Δικαιοσύνη, η διοίκηση και τα συστήματα φροντίδας και προστασίας, ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά η προσφορά υπηρεσιών στον πολίτη. Η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο.

1η Δεκεμβρίου η παρουσίαση

Τέλος, στον επίλογο σημειώνεται ότι «χρειαζόμαστε κυβερνήσεις αποφασισμένες να προχωρήσουν απέναντι στους ανέμους. Όλοι έχουμε ευθύνη για να τις αναδείξου­με και όλοι πρέπει να συμβάλουμε, έστω κατά το ελάχιστο μέρος που μπορεί ο καθένας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και κυρίως στα παιδιά μας, που θα ζήσουν σε έναν πιο δύσκολο και πιο απαι­τητικό κόσμο από τον δικό μας».

Το νέο βιβλίο του Προέδρου του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) κ. Παπαντωνίου θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Παπαζήση και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 το απόγευμα στην ταράτσα γνωστού ξενοδοχείου, επί της οδού Αθηνάς.

Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης (ομότιμος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ), ο Παναγιώτης Λιαργκόβας (Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, Jean Monnet Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και ο Γιάννης Μεϊμαρόγλου (εκδότης του ηλεκτρονικού Περιοδικού metarithmisi).