Σαφή σκληρά μηνύματα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι οι αποφάσεις παίρνονται στο Eurogroup έστειλε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα, υψώνοντας τείχος στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Μάλιστα οι δυο άνδρες έκαναν δηλώσεις πριν από την συνάντηση τους και από ότι φάνηκε το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά πολιτική λύση και έντιμο συμβιβασμό, αλλά και συμμάχους απέναντι στη Γερμανία, ωστόσο μπροστά στις κάμερες ο πρόεδρος της Κομισιόν φάνηκε ιδιαίτερα σκληρός με την Ελλάδα, κάτι που δεν συνηθίζει.

«Θα συζητήσουμε τα θέματα που υπάρχουν στο τραπέζι. Η Κομισιόν πάντα θέλει να βοηθά», είπε o Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, αλλά συμπλήρωσε με νόημα ότι «δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδο στις εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες».

«Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία» τόνισε στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος και είπε: «Θέλω οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί. Ο πρωθυπουργός υιοθετεί μια τροχιά πιο ευρωπαϊκή και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Πάντως ξεκαθάρισε πριν μπει στο ίδιο γραφείο με τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν παίρνει αυτός αποφάσεις, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup.

«Συζητούμε με την Ευρώπη για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Συζητώ με φίλους της Ελλάδας και πιστεύω ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση τα προβλήματα λύνονται», είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Αίσθηση προκάλεσε και η συμβουλή που έδωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στον κ. Τσίπρα.

«Υπάρχουν εντάσεις πάντα μεταξύ χωρών. Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και «μεταφράσεις» για τις αποφάσεις που ελήφθησαν», παραδέχτηκε ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του έδωσε τη συμβουλή να καταφέρει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις αυτές…

Μάλιστα ο κ. Σουλτς αμέσως μετά τις επίσημες δηλώσεις μίλησε σε δημοσιογράφους και είπε ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος να υπάρξει χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

«Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας, αναμένουμε το ίδιο από τους εταίρους» ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού που τόνισε ότι περιμένει έντιμο συμβιβασμό και πολιτική λύση, αν υπάρχει βέβαια βούληση…