«Από εδώ, από τη Χάλκη, ξεκινάει σήμερα μια νέα εποχή για τα τόσο όμορφα ελληνικά νησιά μας, αλλά ταυτόχρονα τόσο ευαίσθητα και εκτεθειμένα στην κλιματική κρίση», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην εκδήλωση για τη «στρατηγική πρωτοβουλία των GR-eco islands» χάρη στην οποία, όπως είπε, «προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα, αποσκοπώντας να μετατρέψουμε τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής σε ευκαιρία για τη χώρα μας» και «τα νησιά μας σε παγκόσμιες κοιτίδες πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, ψηφιακών καινοτομιών και βιώσιμης κινητικότητας».

«Με πράσινες επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, από το νέο Ταμείο Απανθρακοποίησης και το νέο ΕΣΠΑ, και με προτεραιότητα, σε πρώτη φάση, στα μικρότερα, μη διασυνδεμένα και απομακρυσμένα νησιά μας», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, «προχωρούμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στα υβριδικά συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης πράσινης ενέργειας με μπαταρίες, σε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τα πράσινα ξενοδοχεία, το cold ironing, ο ενεργειακός μετασχηματισμός δηλαδή των λιμανιών, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης όχι μόνο στις χερσαίες αλλά και στις θαλάσσιες μεταφορές, η κυκλική οικονομία και η προστασία της βιοποικιλότητας τόσο του θαλάσσιου, όσο και του χερσαίου περιβάλλοντος, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούμε αυτήν τη σημαντική, περιβαλλοντική μεταρρύθμιση», όπως εξήγησε.

«Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια γεύση από το μέλλον. Ένα βιώσιμο μέλλον που για τους κατοίκους της Χάλκης είναι παρόν, είναι καθημερινότητά τους πια. Αυτό το μέλλον θέλουμε. Για αυτό το μέλλον θα παλέψουμε», κατέληξε ο κ. Σκρέκας στην ομιλία του.

Ξεκινάει σήμερα μια νέα εποχή για τη Χάλκη και τα ελληνικά νησιά μας.Με τον Πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis, τον…

Posted by Κώστας Σκρέκας – Kostas Skrekas on Friday, November 5, 2021

Σδούκου: Η ηλιακή ενέργεια θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της Χάλκης

Κατά την παρουσίαση του έργου, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε από την πλευρά της πως «σήμερα, η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island, δίνοντας υπόσταση στο όραμα της ελληνικής κυβέρνησης για το “πρασίνισμα” των νησιών μας.

Μέσω της εθνικής αυτής πρωτοβουλίας, τα ελληνικά νησιά θα γίνουν οι πρωτοπόροι της κλιματικής δράσης στην Ευρώπη, με προτεραιότητα τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια, στην κινητικότητα μηδενικών ρύπων και στην αειφόρο ανάπτυξη με τεχνολογίες αιχμής. Η ηλιακή ενέργεια θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της Χάλκης, οι οποίοι θα συμμετέχουν, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας ChalkiON, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανάλωση φθηνής ενέργειας».

«Ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας είναι ένα από τα εργαλεία μας για να θωρακίσουμε τις τοπικές κοινωνίες απέναντι στις μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις», πρόσθεσε η ίδια.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση – την οποία άνοιξε με ομιλία του ο πρωθυπουργός – απηύθυναν ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης ενώ μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον η οποία εξήρε την πρωτοβουλία GR-eco islands.