Ως φίλοι και συγγενείς των νεκρών παρέστησαν στο μνημόσυνο στο Βίτσι, οι κκ Ζήσης Τζηκαλάγιας και Μαρία Αντωνίου, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας γραπτώς, σε ερώτηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα «Παρουσία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και της Διευθύντριας του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη σε εμφυλιοπολεμικό επετειακό εορτασμό».

«Ο βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, καθώς και η κα Μαρία Αντωνίου, πρώην βουλευτής Καστοριάς και νυν διευθύντρια του Γραφείου Μακεδονίας του πρωθυπουργού αντιστοίχως, δεν παρίστανται στο εν λόγω μνημόσυνο με τη βουλευτική και κομματική τους ιδιότητα, ούτε εκπροσωπούν τη Βουλή ή την κυβέρνηση, αλλά παρίστανται ως φίλοι και συγγενείς των νεκρών, λαμβανομένου υπόψη και του στενού κύκλου της τοπικής κοινωνίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Ανέφερε επίσης, ότι «εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, κάθε διχαστική αναφορά στα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου θα πρέπει να εκλείψει διότι δεν προάγει την εθνική συμφιλίωση και την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας».

Σημείωσε μάλιστα, ότι «στο θρησκευτικό μνημόσυνο των πεσόντων αξιωματικών και στρατιωτικών, το οποίο διοργανώνεται, επί πολλά έτη, από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, στην περιοχή Βίτσι της ΠΕ Καστοριάς, συμμετέχουν οι συγγενείς και οι φίλοι των νεκρών, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σε άλλες εκδηλώσεις. Ανέκαθεν σε αυτές τις εκδηλώσεις παρίσταντο τοπικοί βουλευτές και πολιτευτές, χωρίς να εκπροσωπούν κόμμα, τη Βουλή ή την κυβέρνηση, χωρίς ποτέ να έχει τεθεί σχετικό ζήτημα» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.