Χρησιμοποιώντας συνεχώς τη λέξη «αλλαγή» και κάνοντας επανειλημμένες  αναφορές στην αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσίασε τις θέσεις του για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης.

Κύριο σύνθημά του ήταν το «Αλλαγή είναι η Αλήθεια» το οποίο δέσποζε στο σκηνικό που είχε στηθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με τον ίδιο να προτείνει αλλαγές στην οργάνωση του κόμματος όπου «θα καθιερώσουν διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας», ενώ έκανε λόγο για «ξήλωμα των κομματικών μηχανισμών», με στόχο την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ εκεί που ανήκει, «στον λαό και στα μέλη του».

Καταρχήν αναφέρθηκε στο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, λέγοντας πως το εν λόγω γεγονός «δονεί την παράταξη» και ακολούθως επεσήμανε πως στόχος των προτάσεών του είναι η παράταξη «να έχει καθοριστικό ρόλο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, να γίνει ο προοδευτικός πρωταγωνιστής που λείπει από την ελληνική πολιτική σκηνή».

«Λέμε όχι στον υπαρξιακό μας αντίπαλο που είναι ο λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ»

Παράλληλα επέκρινε για μια ακόμη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ κόβοντας οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν συνεργασία μαζί του, εάν εκλεγεί πρόεδρος. «Λέμε όχι στον υπαρξιακό μας αντίπαλο που είναι ο λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν είναι κόμμα προοδευτικό. Η δε Δεξιά είναι ο παραδοσιακός ιδεολογικός μας αντίπαλος. Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τέλος στη λεηλασία της παράταξης και των στελεχών της. τόσο από τον Τσίπρα όσο και από τον Μητσοτάκη» επεσήμανε.

Κατά τον ίδιο, το όραμά του είναι «το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα να καταστεί ένας σύγχρονος ενεργός οργανισμός, χωρίς κλειστές συσκέψεις στο γραφείο του εκάστοτε προέδρου. Λέμε ναι σε ένα κόμμα συλλογικό, ανοικτό, συμμετοχικό, κινηματικό. Επιδιώκω ένα ανοιχτό και ψηφιακό κόμμα άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων. Από την άλλη πλευρά λέμε όχι στους κομματικούς μηχανισμούς και στις εξαρτήσεις από κάθε μορφής συμφέροντα. Προτείνουμε την εκλογή οργάνων με διαφάνεια και διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και αποφασιστικά εσωκομματικά δημοψηφίσματα σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο. Όσον αφορά τις οργανωτικές αλλαγές, προτείνουμε νέα όργανα και ριζική καθιέρωση της άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας, όπου τα μέλη θα έχουν λόγο σε διαβουλεύσεις. Τα μέλη θα καλούνται να αποφασίσουν ακόμη και σε ερωτήματα όπως η συμμετοχή σε κυβερνήσεις».

Παράλληλα, έθεσε ως στοίχημα «τη μεταρρύθμιση του κόσμου της εργασίας, με καλύτερο και αναβαθμισμένο συνδικαλισμό, με προτεραιότητα των συλλογικών συμβάσεων σε συνδυασμό με ευελιξία για όσους την επιλέγουν. Οι κοινωνίες και οι οικονομίες πρέπει να στηρίζονται στην παραγωγή βιομηχανικών και αγροτικών οικολογικών προϊόντων κι όχι στο εικονικό χρήμα. Απορρίπτουμε την επίπεδη φορολογία και προτείνουμε την προοδευτική ανά εισοδηματικές κλίμακες φορολογία, σε συνδυασμό με μείωση φορολογικών συντελεστών για κέρδη που επανεπενδύονται, κυρίως αυτά που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Ζητάμε επίσης την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, που παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες σε όλους, αλλά και την μέριμνα για δημόσιο δίκτυο παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Ανδρέας Λοβέρδος

Αναφερόμενος στα ζητήματα περιβάλλοντος σημείωσε πως για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτείται σειρά νόμων που θα ρυθμίσουν την ενέργεια, το χωροταξικό, την παραγωγή, τη διαχείριση απορριμμάτων και την προστασία των υδάτων, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως «είναι θεατής που στοχοθετεί, αλλά δεν πράττει». Ειδική μνεία έκανε στις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, ενώ σημείωσε ότι η αγορά επιπρόσθετων μέσων πυρόσβεσης και η κεντρική πρόσληψη προσωπικού είναι το τελευταίο από πλευράς σημασίας μέτρο, καθώς αυτό που προέχει είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. «Καθήκον μας, πρόσθεσε, είναι η «πράσινη επανάσταση», δηλαδή η θετική ανατροπή των συσχετισμών του πολιτικού μας συστήματος.

Για ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό. Και εμείς τολμάμε να πούμε την αλήθεια. Στις 5 Δεκεμβρίου τολμάμε να αλλάξουμε τα πάντα για να αλλάξουμε και πάλι την Ελλάδα. Ξαναγράφουμε ιστορία. Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται. Στις 5 Δεκεμβρίου το ΠΑΣΟΚ ξαναγεννιέται. Στις 6 Δεκεμβρίου ανατέλλει και πάλι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Αλλάζουμε με τη δύναμη της αλήθειας».