Στις 10:50 ακριβώς πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να συναντηθεί για τα τελευταία φορά ως καγκελάριος με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού έβγαλαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες και αντάλλαξαν κουβέντες στα γερμανικά, κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Εκεί είναι σε εξέλιξη συνάντηση εργασίας και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία της επίσκεψης αυτής χαρακτηρίζουν την συνάντηση «υψηλού συμβολισμού», καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνάντηση Μέρκελ Μητσοτάκη

Στη εν εξελίξει συνάντηση η οποία είναι διευρυμένη, θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ θα συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επί τάπητος θα βρεθούν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Συνάντηση Μέρκελ Μητσοτάκη

Και στο σημείο αυτό, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ζήτημα τη γεωπολιτική διάσταση και τη σημασία του οποίου -ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης- ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Σακελλαροπούλου: «Η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη»

Συνάντηση Μέρκελ Σακελλαροπούλου

Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Από τα χείλη της Ελληνίδας προέδρου ακούστηκαν αλήθειες για τα χρόνια της οικονομικής κρίσης με την Γερμανίδα καγκελάριο να απαντά αλλά σε πιο χαμηλούς τόνους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εξήρε το έργο της Γερμανίδας καγκελαρίου λέγοντας ότι είναι μια σπουδαία πολιτικός που διαμόρφωσε σε μεγάλο μέρος την πολιτική της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης για σχεδόν 2 δεκαετίες, τόνισε:

«Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά σας πρόσφερε και την ικανοποίηση να συμβάλλατε προσωπικά στην αντιμετώπιση καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες που κάνατε για την ενίσχυση και την διαφύλαξη των διμερών μας σχέσεων και για την σταθερά φιλοευρωπαϊκή σας στάση για μια σειρά από ζητήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή».

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στα χρόνια της κρίσης και τις δυσκολίες που περάσαμε ως λαός λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα που κλήθηκε να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και η Ελλάδα αισθάνθηκε, αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι. Νομίζω όμως ότι το διάστημα που κύλησε και οι εμπειρίες που βιώσαμε σε αυτή την περίοδο συνέβαλλαν στην αλληλοκατανόηση και στην άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της και αυτό καταδείχθηκε και στην διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην λειτουργία του ταμείου ανάκαμψης».

Η κα Σακελλαροπούλου έκανε και αναφορά στα εθνικά μας θέματα σημειώνοντας: «Προσβλέπουμε πάντα στη στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά μας θέματα. Η Ελλάδα είναι πιστή στην Ευρώπη και πιστεύει πάντα στις σχέσεις καλής γειτονίας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά ο διάλογος προϋποθέτει την καλή διάθεση και της άλλης πλευράς, δεν μπορεί να είναι μονομερής. Σας εύχομαι μετά την αποχώρησή σας από την πολιτική σκηνή να είστε δημιουργική και δραστήρια αλλά και να απολαύσετε οικογενειακές και προσωπικές σας στιγμές».

Άνγκελα Μέρκελ: Οι σχέσεις μας είχαν σκαμπανεβάσματα

Συνάντηση Μέρκελ Σακελλαροπούλου

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε και γυναίκα νομίζω ότι θα γίνει κανονικότητα αυτό να υπάρχουν γυναίκες στην πολιτική», είπε απαντώντας στην προσφώνηση της κας Σακελλαροπούλου η Άνγκελα Μέρκελ.

Και συνέχισε: «Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα αλλά εδράζονται σε στέρεες βάσεις. πάντα ο διάλογος ήταν το κλειδί για την αναζήτηση και εύρεση λύσης. Βέβαια οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά είχαμε την αποσταθεροποίηση του ευρώ και τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν σε όλες τις χώρες και την Ελλάδα αλλά το μεγάλο θέμα ήταν το μεταναστευτικό. Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία που ήταν μια διαφορετική τύπου πρόκληση. Για την Ελλάδα που είχε περάσει δυσκολίες ήταν καλό που δημιουργήσαμε το ταμείο ανάκαμψης. Αυτό που μας έδωσε δύναμη αυτό το διάστημα ήταν γεγονός ότι πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί. Και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι και η βασική αίσθηση που πρέπει να έχουμε. Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη».

Η κα Μέρκελ στις 10:48 αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.