Ο θάνατος στο άκουσμά του πάντα ανατριχιάζει. Αφήνει μια αίσθηση μουδιάσματος είτε αυτός που χάνεται είναι δικός μας άνθρωπος είτε όχι. Στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά συνέβη το δεύτερο. Μια γυναίκα καταξιωμένη, νέα, μάνα, αγωνίστρια και αναγνωρίσιμη από κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Η κόρη του Γιώργου Γεννηματά η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφυγε λίγο πριν κλείσει τα 57 της χρόνια νικημένη από τον καρκίνο.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η Φώφη Γεννηματά κατάφερε πολλά στο πέρασμά της από τον μάταιο τούτο κόσμο. Κατάφερε όμως και κάτι πιο σημαντικό. Να ενώσει όλο το πολιτικό στερέωμα. Να γίνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση μια αγκαλιά.

Οι πολιτικοί ηγέτες, έκαναν ένα βήμα πίσω και συνειδητοποίησαν έστω και για λίγο ότι πρέπει να σιωπήσουν και να εκφράσουν μόνο λόγια θαυμασμού για εκείνη και λόγια συμπαράστασης για την οικογένειά της.

Η δραματικότητα του χαμού της σπουδαίας αυτής Ελληνίδας πολιτικού μας γέμισε με εικόνες που σπάνια βλέπουμε στην Βουλή. Είδαμε βουλευτές από διαφορετικές παρατάξεις, ανθρώπους που έχουν ανταλλάξει βαριές κουβέντες να αγκαλιάζονται και να κλαίνε γοερά, γιατί αλήθεια ποιος μπορεί να πιστέψει ότι δεν θα ξαναδεί την αγέρωχη Φώφη να αγορεύει από το βήμα της Βουλής.

Συγκίνηση στη Βουλή για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Το μεσημέρι της Δευτέρας, την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν εν πτήση για το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ετοιμαζόταν να κάνει την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συσκεπτόταν όπως κάθε μέρα και η Βουλή ετοιμαζόταν να συζητήσει ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι έξι υποψήφιοι πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ όλοι με βαρύ πρόγραμμα ενόψει προεκλογικής περιόδου, έδιναν συνεντεύξεις, έκαναν περιοδείες και συζητούσαν με υποστηρικτές τους.

Και ξαφνικά όλα αυτά «πάγωσαν» και μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Μετά το πρώτο μούδιασμα και το tweet του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη που επιβεβαίωνε την δραματική είδηση, ένας λυγμός εσωτερικός για κάποιους, εξωτερικός γι’ άλλους κάλυψε τον πολιτικό κόσμο. Και ακολούθησαν λόγια θαυμασμού από όλους, γνωστούς και άγνωστους. Και ένα μεγάλο γιατί.

Ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων μίλησαν για την Φώφη Γεννηματά με λόγια αγάπης και εκτίμησης.

Ταξίδια αναβλήθηκαν, εκδηλώσεις ματαιώθηκαν, περιοδείες μετατέθηκαν και αυτός ο θάνατος έγινε η αφορμή να φανεί το ανθρώπινο πρόσωπο των πολιτικών μας.

Ακόμα και τα ανθρωποφάγα social media και οι κομματικοί στρατοί τους σίγησαν και έδειξαν ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν ένας άνθρωπος το μεγαλείο του οποίου αναγνώρισε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας και μετά θάνατον.