Σφοδρή αντίδραση από το Μαξίμου στην παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο σημερινό Euro Working Group, η οποία, όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.

«Ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως “Δούρειο Ίππο” όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, παρατηρώντας μάλιστα ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» (τρέχον πρόγραμμα) έξι φορές.

Ακολουθεί το κείμενο παρέμβασης της Γερμανίας στο Euro Working Group και η μετάφρασή του…


Η μετάφραση

Η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, αλλά ανοίγει τεράστιο χώρο για ερμηνείες. Για να σταθούμε στα τρία πιο σημαντικά σημεία: Δεν περιέχει σαφή δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και αποτυγχάνει να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα ελληνικά μέτρα. Είναι εντελώς ασαφές πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της τις προσεχείς εβδομάδες, όταν έχει καταγράψει τέτοια πτώση στα έσοδα από τη φορολογία.

Γι’ αυτό το λόγο, η επιστολή δεν συμβαδίζει με τη θέση που εξέφρασε το τελευταίο Eurogrou. Αποτελεί περισσότερο ένα «Δούρειο Ίππο», που έχει σαν στόχο να λάβει χρηματοδότηση-«γέφυρα» και στην ουσία να τερματίσει το τρέχον πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση, δεν έχει καμιά λογική να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε μια ανακοίνωση για το Eurogroup της Παρασκευής. Θα πρέπει να στοχεύσουμε τώρα σε τρία πράγματα:

Πρώτον, οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την επιστολή και να μας δώσουν συμβουλές, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, εάν στη βάση της ελληνικής επιστολής είναι εφικτή μια επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, διασφαλίζοντας ένα επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μία ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να εμπεριέχει μόνο τρεις σύντομες και πλήρως κατανοητές φράσεις: «Αιτούμεθα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης ευελιξίας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για οποιαδήποτε αλλαγή των μέτρων στο υπάρχον μνημόνιο. Και στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

Τρίτον, η Ελλάδα έχει δημοσίως επιβεβαιώσει ότι θα απέχει από μονομερή εθνικά μέτρα, ώστε να ανατρέψει το τρέχον πρόγραμμα. Οι Αρχές άμεσα δεν θα λάβουν πρωτοβουλία ή δεν θα εφαρμόσουν οποιοδήποτε μέτρο ή πολιτική που δεν θα συμβαδίζει με τις ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος ή θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει αποχή από τις εξαγγελίες για την αγορά εργασίας και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που πρόκειται να ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Τα 10,9 δισ. ευρώ, που προορίζονταν για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα πρέπει να παραταθούν, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress test πέρυσι.