Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα, που θα της δώσει την ανάσα να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές και θα είναι αμοιβαία επωφελής, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αναφερόμενο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ασκεί έντονη κριτική στον κ. Τσίπρα, στον οποίο καταλογίζει ότι του έφταιγαν τα πάντα εκτός από τα κακώς κείμενα του κράτους, άφηνε στο απυρόβλητο την κυβέρνηση Καραμανλή, και θέτει το ερώτημα αν ο πρωθυπουργός άλλαξε αντίληψη, αντιλαμβανόμενος, υπό το βάρος της αλήθειας, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας και αναγνωρίζει ότι «έπρεπε από χρόνια να είναι άλλος».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι οι ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα κινήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση και αντί για δεσμεύσεις για μεγάλες μεταρρυθμίσεις, προέβη σε εξαγγελίες για το «ξήλωμα» μεταρρυθμίσεων της περιόδου 2009-11, όπως ο Καλλικράτης, η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η αντικειμενική επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Τσίπρας, τονίζεται επίσης, απέτυχε να απαντήσει στα μεγάλα διακυβεύματα, όπως η ασφαλής έξοδος της χώρας στις αγορές, η οριστική έξοδος από την κρίση, με μεγάλες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και η δημοκρατική νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό της όποιας συμφωνίας.

Παρά τα ερωτήματα και τις αμφιβολίες που διατηρεί, το ΚΙΝΗΜΑ εκφράζει την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός διαθέτει σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και εύχεται στην κυβέρνηση να πετύχει ένα εθνικά ωφέλιμο αποτέλεσμα, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και τονίζει ότι «οι πράξεις της κυβέρνησης θα κριθούν».