Το μήνυμα ότι «δεν θα επιτρέψουμε τη χρεοκοπία επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται» εξέπεμψε το πρωί της Τετάρτης (6/10) ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε ως «ντροπιαστικό και λυπηρό για τη Μακεδονία» το ότι είναι τόσο πίσω στους εμβολιασμούς. «Λυπηρό γιατί τόσος κόσμος οδηγείται στο θάνατο, ντροπιαστικό γιατί δεν έχουν καταλάβει τι είναι επιστήμη και ιατρική» εξήγησε.

«Πλέον υπάρχουν χώρες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, ξέρουμε πια τι συμβαίνει. Ασφαλώς οι εμβολιασμένοι πρέπει πια να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Δεν μπορεί να γίνει πια λογική συζήτηση, πλέον ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του», είπε.

Γεωργιάδης: Το σενάριο ενός γενικευμένου lockdown δεν υπάρχει πια

«Ο εμβολιασμός για να γίνει υποχρεωτικός πρέπει να υπάρχουν τα ανάλογα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή η επιδημία είναι σχετικά χαμηλά, οπότε είναι ζήτημα εθελούσιας επιλογής», διευκρίνισε επαναλαμβάνοντας ότι το σενάριο ενός γενικευμένου lockdown δεν υπάρχει πια.

«Τον χειμώνα λογικά αναμένουμε εκτόξευση κρουσμάτων. Οι εμβολιασμένοι δεν θα κινδυνεύουν να πεθάνουν. Εάν κάποιος έχει επιλέξει να κινδυνεύσει, δεν θα κινδυνεύσουμε να χρεοκοπήσουμε όλοι οι υπόλοιποι» είπε.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 65% στον εμβολιασμό. Είμαστε όπως 200 χρόνια πριν που οι μορφωμένοι του ελληνικού Διαφωτισμού μιλούσαν για πεφωτισμένη Δύση. Αυτή είναι όλη εμβολιασμένη, πχ Σουηδία, όσο προχωράς προς την Κεντρική Ευρώπη πας στο 70%, και πέφτει στο 30% στην Ανατολική Ευρώπη, εμείς είμαστε στη μέση, όπως πριν 200 χρόνια», είπε.

«Δεν θα αφήσουμε τις αυξήσεις στην ενέργεια να περάσουν στους λογαριασμούς του καταναλωτή»

Παράλληλα, μιλώντας για τις ανατιμήσεις που έρχονται, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε την αύξηση στην ενέργεια, συγκεκριμένα, να επηρεάσει τους λογαριασμούς του καταναλωτή σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση με μέτρα θα απορροφήσει τις αυξήσεις για το μέσο νοικοκυριό. Όσον αφορά στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, αυτό θα είναι για όλους, για το πετρέλαιο θέρμανσης αυτό θα αφορά τους δικαιούχους», εξηγώντας ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον πληθωρισμό.

Δουλεύουμε με σύνεση, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, συνέχισε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι το 2020 και το 2021 η Ελλάδα είχε μηδενικό πληθωρισμό.

Για τη γενικότερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον αντίκτυπο στη χώρα συνέστησε να μην υπάρχει πανικός. Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, δεν είναι υψηλότερες, πλην των καυσίμων και των νωπών φρούτων, είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι οι αλυσίδες τροφίμων μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις στα ναύλα.

«Η ενέργεια είναι ειδική κατηγορία, δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε αύξηση σε ένα κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας πρέπει την άλλη μέρα τα καταστήματα να αυξήσουν τις τιμές» είπε.

«Η Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat είχε τον 3ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ, άρα πρέπει να ξεκινάμε λέγοντας ‘τι καλά που πάμε, αλλά προσέξτε γιατί παγκόσμια γίνεται χαμός’ και όχι ‘αμάν γίνεται χαμός, καταστρεφόμαστε’, το παρακολουθούμε το φαινόμενο», δήλωσε.

Τέλος, όσον αφορά στην υπόθεση Μπογδάνου, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως ορθή και επιβεβλημένη την απόφαση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής είναι φίλος του.