Για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μίλησε σήμερα ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι «αυτό το δεκαήμερο η ελληνική κυβέρνηση αποσαφήνισε τους στόχους της».

«Υπάρχουν πολλά θετικά σχόλια γι αυτό τον μαραθώνιο Τσίπρα – Βαρουφάκη. Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας γιατί το δεξιό κέρας της γερμανικής κυβέρνησης επιμένει σε μια πολύ σκληρή γραμμή», σχολίασε στον Real FM ο κ. Παπαδημούλης και συμπλήρωσε:

«Η ελληνική επιχειρηματολογία είναι ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο για να πάρουν ανάσα οι Έλληνες, το ίδιο έχει ανάγκη η ευρωζώνη».

«Καταλαβαίνουν ότι η μονομερής λιτότητα σκοτώνει χώρες», είπε, μεταξύ άλλων. «Αντιλαμβάνονται πλέον ότι η πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ απέχει πάρα πολύ από την καρικατούρα που είχαν εμφανίσει για μας οι αντίπαλοί μας. Όλο αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη διοίκηση τη φοροδιαφυγή τους ολιγάρχες, τη γενική εικόνα για την Ελλάδα που λέει ότι πληρούν πάντα οι φτωχοί και οι πλούσιοι δεν πληρώνουν», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «εμπεριέχει και πολιτικά κριτήρια και στοχεύσεις γιατί σπεύδει να θεωρήσει ότι η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα αυτή τη στιγμή ενώ είναι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου». «Μπορεί με πολιτικά κριτήρια η τράπεζα να ξανανοίξει αυτή τη στρόφιγγα αν θεωρήσει ότι στις προσεχείς συνόδους δρομολογούνται οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση. Ελάχιστοι μιλούν για την ανάγκη να παραμείνει η τρόικα ή να υλοποιηθεί το mail Χαρδούβελη», είπε ακόμα.

«Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Είμαστε μαχητικοί, σταθεροί. Η διαπραγμάτευση θέλει σταθερότητα στους στόχους, εξυπνάδα και ευελιξία στα μέσα που χρησιμοποιείς και διάθεση για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που δεν θα είναι το 100% των ελληνικών προτάσεων ούτε οι εκβιασμοί του Βερολίνου. Θα είναι κάπου ανάμεσα. Όσοι δεν μπορούν να βοηθήσουν στην Ελλάδα, ας μην βλάπτουν, ας σιωπήσουν και όσοι δεν διαπραγματευόμαστε να μην παριστάνουμε τους προπονητές από την εξέδρα», τόνισε.