«Σήμερα είναι μια ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και τη Γαλλία. Με τον Εμανουέλ Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Κάνοντας λόγο για εγκαθίδρυση στρατηγικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η υπογραφή της συμφωνίας δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν διαχρονικά δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες», τόνισε ακόμη και συμπλήρωσε πως «η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει αυτή την κοινή πορεία. Αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρό μας».

Μητσοτάκης: Οι 3+1 φρεγάτες Belharra – Κίνητρο εθνικό και ευρωπαϊκό

«Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, που θα διαθέτει τα μέσα τη βούληση και την επιρροή», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας ακόμη: «Μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

Όπως ανακοίνωσε, μετά τα 24 μαχητικά Rafale, ανακοινώνω ότι «η χώρα μας αποκτά και τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μία».

«Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει κίνητρο εθνικό και ευρωπαϊκό», τόνισε.

Προσφωνώντας τον γάλλο πρόεδρο «αγαπητέ Μανουέλ», σημείωσε πως η σύνδεση των χωρών μας διατρέχει τους αιώνες», για να προσθέσει ακόμη πως «μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης».

Σημειώνεται πως η συμφωνία με τη Γαλλία προβλέπει πως η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.