Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε από το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη γαλλική πρωτεύουσα για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας».

«Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Κατευθυνόμαστε μία ουσιαστική εμβάθυνσης συμμαχίας με τη Γαλλία. Κάντε λίγο υπομονή. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως είναι επιτακτική η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση που αφορούσε την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει την αγορά φρεγατών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Η πρόταση Μακρόν για ευρωπαϊκό στρατό είναι μία ώριμη πλέον πρόταση. Είμαστε πλέον καθ’ ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχή μας. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση, εφόσον το επιθυμεί να μπορεί να δρα αυτόνομα. Εάν κρίνουν τα κράτη – μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης τα οποία πρέπει να υπερασπιστεί».

Ξεκαθάρισε δε ότι «Δεν μπορούμε να απαιτούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς να είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε στήριξη και είμαστε σε θέση να το κάνουμε, καθώς ξοδεύουμε άνω του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Για παράδειγμα: Εμείς επιλέξαμε να αγοράσουμε αεροσκάφη Ραφάλ από τη Γαλλία».

Η τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Τουρκία και τις προκλήσεις της Άγκυρας, λέγοντας πως «οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως προς τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αποτελούν τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή.

Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι υπήρχαν χώρες – όπως η Γαλλία – που παρείχαν έμπρακτη στήριξη. Δεν υπάρχει εθνική μοναξιά. μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και ισχυρή δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κάτω από αυτό το πλέγμα. Εμείς χτίζουμε ένα πολυδιάστατο πλέγμα συμμαχιών. Η Ελλάδα είναι μία χώρα η γνώμη της οποίας και η άποψή της μετρά. Έχουμε τολμηρές πολιτικές – όπως για την κλιματική αλλαγή.
Είχα κάνει μία πρόβλεψη την Άνοιξη ότι θα είχαμε ένα ήρεμο καλοκαίρι και δεν βλέπω το λόγο να μην έχουμε ένα ήρεμο φθινόπωρο και χειμώνα.

Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Δηλαδή υπάρχουν ζητήματα, όπως της μετανάστευσης που μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό προβλέπει σεβασμό του γείτονα και σχέσεις καλής γειτονίας. Μόνο με το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύσουμε ζητήματα. Όπως έγινε με την Ιταλία. Με αμοιβαίες δηλαδή υποχωρήσεις.
Θα αντιδράσουμε αν προκληθούμε με αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση. Δεν θέλω να βλέπω το αρνητικό σενάριο με την Τουρκία. Προτιμώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Ταυτόχρονα όμως στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών μας ενισχύουμε την αποτρεπτική μας άμυνα. Έχω την υποχρέωση να παραδώσω ένοπλες δυνάμεις πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβα εγώ».

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό»

«Υπάρχουν κράτη – μέλη που δεν δέχονται επί της αρχής ότι πρέπει να υπάρχει καταμερισμός ευθυνών για το μεταναστευτικό. Στο ευρωπαϊκό συμβούλιο δεν υπάρχει καταμερισμός αποφάσεων. Μας υποστηρίζει η frontex. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι. Τις επόμενες ημέρες θα βρεθώ στη Σάμο, όπου εγκαινιάσαμε ένα νέο χώρο κράτησης μεταναστών με αξιοπρεπείς συνθήκες. Άρα η Ελλάδα είναι μία χώρα που υπερασπίζεται τα σύνορά της», είπε ο κ. Μητσοτάκης για το προσφυγικό.

Στη συνέχει πρόσθεσε: «Έχει γρήγορες διαδικασίες απονομής ασύλου. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. Δεν είμαι προφήτης να ξέρω τι θα γίνει αλλά σίγουρα παραλάβαμε τα πράγματα πολύ χειρότερα».

«Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε γερμανική κυβέρνηση»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις γερμανικές εκλογές, λέγοντας: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε γερμανική κυβέρνηση προκύψει από τις διαβουλεύσεις των κομμάτων. Το σύμφωνο σταθερότητας χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. Πιστεύω ότι ο κος Σολτς το αναγνωρίζει αυτό και εκτιμώ ότι και η κα Μέρκελ το αναγνώρισε. Η συζήτηση αυτή θα ανοίξει σοβαρά στην Ευρώπη το 2022».

Περισσότερα σε λίγο…