Έντονη κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την επικείμενη αγορά νέων οπλικών συστημάτων και δη φρεγατών που θα αναβαθμίσουν την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού. «Ας κάνουμε λίγο υπομονή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όταν ρωτήθηκε σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου που θα έχουν σήμερα το βράδυ στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν, θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της τυχόν αγοράς τριών υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra, κόστους άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να είναι έτοιμοι να μεταβούν αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες των όσων θα ειπωθούν σήμερα μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν, με τους ομολόγους του αλλά και εκπροσώπους της εταιρείας των φρεγατών.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη της εβδομάδας ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε τονίζει από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι «η απόφαση για τις φρεγάτες έχει αργήσει δεκαετίες. Είναι μια δύσκολη απόφαση και δεν χάθηκε ο κόσμος να πάρουμε λίγες ημέρες ακόμα για να κάνουμε τη σωστή επιλογή με μόνο κριτήριο το συμφέρον και τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Λίγο θα περιμένετε ακόμα».

Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση με τους Γάλλους για την προμήθεια της μοίρας 18 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale (στα οποία έρχονται να προστεθούν άλλα 6 όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ), φαίνεται ότι η συμφωνία μπορεί να επεκταθεί και με την αγορά φρεγατών από τη σύμμαχο χώρα.

Η εταιρεία Naval Group που κατασκευάζει τις φρεγάτες Belh@rra, τονίζουν ότι τα πλοία τους υποστηρίζουν το πλήρως ψηφιακό ραντάρ Sea Fire, ενώ οι 32 πύραυλοι Aster και το σύστημα πληροφοριών Setis προσφέρουν απόλυτο έλεγχο έναντι οποιασδήποτε απειλής. Συν τοις άλλοις, οι φρεγάτες που θέλουν να πουλήσουν οι Γάλλοι στο Πολεμικό Ναυτικό, θα φέρουν επίσης ανθυποβρυχιακά συστήματα sonar Capltas και sonar γάστρας, ενώ επιταχύνουν και τις ημερομηνίες παράδοσης. Οι εκπρόσωποι της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας εγγυόνται πλέον ότι η πρώτη φρεγάτα θα μπορεί να παραδοθεί στη χώρα μας αρχές του έτους 2025, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Μέχρι στιγμής το Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο το πρωί έξω από το Ελιζέ από τους ηγέτες των δύο χωρών.