Δύο 24ωρα μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσγειώνεται σήμερα στην πόλη του Φωτός για να συναντηθεί για τρίτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν – είχαν προηγηθεί επαφές στο διεθνές συνέδριο στη Μασσαλία και στην EUMED9 στην Αθήνα- επαναβεβαιώνοντας τον ισχυρό δεσμό που συνδέει τις δύο χώρες.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Και μπορεί οι δύο ηγέτες να εγκαινιάσουν από κοινού την έκθεση Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι – Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919), στο Λούβρο, ωστόσο στο δείπνο που θα ακολουθήσει διάρκειας περίπου 2 ωρών το μενού θα περιλαμβάνει: την τουρκική προκλητικότητα μετά τη στρατηγική έντασης που έχει αναπτύξει ξανά ο τούρκος Πρόεδρος, τους κινδύνους του μεταναστευτικού αλλά και την αμυντική συνεργασία Αθήνας – Παρισιού. Ο Γάλλος Πρόεδρος άλλωστε έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τείχους απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία, στάση που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζοντας τη σχέση Γαλλίας – Τουρκίας.

Στο Παρίσι εκτάκτως αύριο Δένδιας – Παναγιωτόπουλος

Κοντά στην υπογραφή αμυντικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την αγορά από την Ελλάδα τριών φρεγατών Belharra (με option για αγορά ακόμη μίας μελλοντικά) με παράλληλη απόκτηση τριών γαλλικών κορβετών Gowind ως πλοίων ενδιάμεσης λύσης, καθώς και την απόκτηση έξι επιπλέον Rafale βρίσκονται οι δύο χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος φαίνεται να έχει θετική εισήγηση από το Πολεμικό Ναυτικό για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra, ώστε εάν υπάρξει θετικό κλίμα στην συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, να προχωρήσει άμεσα σε συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.  Στην εξοπλιστική ζυγαριά μπαίνουν και οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη με επίκεντρο την προμήθεια των F-35, αφήνοντας πρόσφορο έδαφος για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών.

Νέο κεφάλαιο στις ελληνογαλλικές σχέσεις

Κοινή συνισταμένη σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη βρίσκεται ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν να στηρίζει τη χώρα μας σε σχέση με την τουρκική παραβατικότητα, την οποία έχει καταδικάσει ουκ ολίγες φορές, ενώ ταύτιση απόψεων υπάρχει και για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Οι πρωθυπουργικές επαφές στις ΗΠΑ αλλά και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι αποτελούν στρατηγικά βήματα για την ισχυροποίηση της εξωστρέφειας της χώρας. Επισημαίνεται ότι στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού, ενώ το σίγουρο είναι ότι Μητσοτάκης – Μακρόν θα εκπέμψουν μήνυμα για κοινό βηματισμό, καθώς και οι δύο επιδιώκουν τη «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης.