Βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης για να ανοίξει κόντρα με το υπουργείο Εργασίας και τον Κωστή Χατζηδάκη, ήταν το περιστατικό με την υπηρεσία διανομής φαγητού Efood και τις συμβάσεις των διανομέων.

Το ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωσή του ζητάει από την κυβέρνηση να «αναθεωρήσει το νόμο για τα παιδιά που εργάζονται στο ντελίβερι και να τους καλύψει νομοθετικά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

«Η εργοδοτική αυθαιρεσία στηρίζεται στην κυβερνητική ανοχή και τη νομοθετική πρόβλεψη της ΝΔ ότι ο νέος που πηγαίνει τρόφιμα στον πελάτη, τα οποία παρήγγειλε όχι στον ίδιο αλλά στο κατάστημα ή σε μια ανεξάρτητη πλατφόρμα, (μπορεί) να ασκεί «ανεξάρτητες υπηρεσίες». Ή, ακόμη-ακόμη, «να ασκεί ανεξάρτητο έργο». Οποία υποκρισία!», αναφέρει σε σχόλιο του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝΑΛ για τη μετατροπή των συμβάσεων των διανομέων από την e-food.

Ζητείται από το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να ακυρώσει τα σχέδια απόλυσης των εργαζομένων της e-Food και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νόμο για τα παιδιά που εργάζονται στο ντελίβερι και να τους καλύψει νομοθετικά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Η οργή ξεχείλισε. Οι νέοι δεν είναι αναλώσιμοι και εύκολη λεία για τα άνομα συμφέροντα της εργοδοσίας. Με την κυβέρνηση, εάν δεν σιγοντάρει την αυθαιρεσία, να κωφεύει στις εκκλήσεις για δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων», σημειώνει ο Τομέας Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής το οποίο δηλώνει ότι «όχι μόνο στέκεται στο πλευρό των σκληρά εργαζομένων με τα Μηχανάκια στους δρόμους, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξίσωση των όρων αμοιβής και εργασίας όλων των νέων μας».

Αχτσιόγλου: Εκβιασμοί και απολύσεις με τον νόμο Χατζηδάκη

Για εκβιασμούς και απολύσεις με τον νόμο Χατζηδάκη κάνει λόγο η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Η “efood” εκβιάζει τους εργαζομένους της λέγοντάς τους ότι ή θα δεχτούν να δουλεύουν με μπλοκάκι ή θα απολυθούν. Αυτό είναι εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Έρχεται ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα να κάνει αυτόν τον εκβιασμό και να βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι στην ανεργία», δήλωσε συγκεκριμένα στον ALPHA 98,9.

Αναφερόμενη στα σχολεία υπογράμμισε ότι «έχουν ανοίξει χωρίς απολύτως κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα αυτή τη στιγμή στα παιδιά και τα σχολεία άνοιξαν χωρίς να έχει γίνει μία στοιχειώδης αραίωση των τμημάτων. Το έχει ζητήσει η κοινωνία και η αντιπολίτευση, αλλά η κ. Κεραμέως ασχολείται με άλλα θέματα, με τον αποκλεισμό παιδιών από τα δημόσια πανεπιστήμια και την ενίσχυση των ιδιωτικών κολεγίων. Έχουν λάβει και την τραγική απόφαση, το να νοσούν το 50%+1 των παιδιών για να κλείσει το τμήμα. Μετατρέπουν τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Οι αποφάσεις τους είναι εγκληματικές».

Για το κύμα ανατιμήσεων τόνισε ότι «στα βασικά προβλήματα των νοικοκυριών -σωρευμένα χρέη, μειωμένα εισοδήματα λόγω μειωμένων μισθών, αναστολών και μέτρων στα εργασιακά-, τώρα επικάθεται και το πρόβλημα της ακρίβειας, για το οποίο η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα, κάθεται και το παρακολουθεί».

Ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε, «ουσιαστικά αποδέχεται πως τα καρτέλ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να κερδοσκοπούν και αυτός θα έρθει να επιδοτήσει το κέρδος τους», επίσης «η συνολική επιβάρυνση των νοικοκυριών από την αύξηση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος υπολογίζεται σε 1 δισ. μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι 150 εκατ. Ποιον κοροϊδεύει; Είναι προφανές ότι δεν προστατεύει την κοινωνία».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε, τέλος, την ανάγκη για «ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Παρέμβαση και έλεγχο των καρτέλ από τη ΡΑΕ και μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον εαυτό του για τις συνεργατικές πλατφόρμες» απαντά το υπουργείο Εργασίας

Για συμβάσεις παροχής υπηρεσιών που υπογράφονταν όταν η κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωση στην οποία διερωτάται αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει τον εαυτό του.

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021» αναφέρει στο υπουργείο Εργασίας.

«Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!» επισημαίνει.

Αναφέρει, ακόμα, ότι το ελληνικό δίκαιο είναι εναρμονισμένο με πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Όπως τονίζει: «Αντίθετα ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες καθώς εισάγει τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

«Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα. Και οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις όπου χρειάζεται. Η εκμετάλλευση όμως μιας αρνητικής πρακτικής προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.