«Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, σύγχρονο επαναστατικό πρόγραμμα, που φωτίζει τη διέξοδο στους σημερινούς αγώνες για όλα τα λαϊκά προβλήματα, τις προϋποθέσεις για να δοθούν λύσεις σ’ αυτά» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο εκθεσιακό κέντρο Ι. Βελλίδης στην 85η ΔΕΘ.

Ο κ. Κουτσούμπας μεταξύ άλλων κάλεσε το λαό να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ για έναν «ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης», τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, «γιατί πιστεύουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας», όπως είπε, «ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται τώρα παντού, ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό».

«Και επειδή, ήδη ξεκίνησε η εκλογολογία και η κυβερνησιολογία, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, είναι δεδομένα, είναι ήδη γραμμένα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ενώ πρόσθεσε πως «είναι προγράμματα που στηρίζονται και υλοποιούν τις Συμβάσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο κατακαλόκαιρο, με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ… Αυτή η κοινή στρατηγική είναι που επιτρέπει, για παράδειγμα, στον κ. Μητσοτάκη, στον πρόσφατο ανασχηματισμό, να τοποθετεί ακροδεξιούς υπουργούς και με την ίδια ευκολία να συζητά με πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν τελικά ο τελευταίος αρραβώνας που επιχείρησε δεν κατέληξε σε γάμο».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως το ποιός έχει στα χέρια του την πραγματική εξουσία, ποιος καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται».

Ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε και τις κυβερνητικές προβλέψεις για το ποσοστό ανάπτυξης ως το τέλος του χρόνου, με φόντο τις εσωτερικές διαμάχες στην Ε.Ε. για το Σύμφωνο Σταθερότητας, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό διεθνώς, λέγοντας:

«Οι στόχοι ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας για το 2021 είναι σίγουρα ιδιαίτερα φιλόδοξοι και επισφαλείς. Ο πληθωρισμός τρέχει και η ανάπτυξη θα είναι σίγουρα μικρότερη. Η πιθανότητα νέας διεθνούς υποχώρησης της οικονομίας δεν έχει ακόμα εκμηδενιστεί. Έτσι, ο στόχος του 6% για το 2021 είναι τουλάχιστον επισφαλής».

Έθεσε, ωστόσο, το ερώτημα ποιός ωφελείται, ακόμη και εάν επιτευχθούν οι στόχοι της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «όλη την τελευταία δεκαετία, με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και κάθε συνδυασμό τους, η ψαλίδα κεφαλαίου – εργασίας συνεχώς διευρύνεται» και υπογράμμισε: «Ο λαός γίνεται φτωχότερος για να γίνουν οι πλούσιοι, πλουσιότεροι».

Ακολούθως χαρακτήρισε τις μειώσεις φόρων «ισχνές» και επέκρινε, ακόμη, τα μέτρα στην παιδεία, στην ασφάλιση, στα εργασιακά, αλλά και στην αγορά εργασίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αντί η κυβέρνηση να «προχωρήσει σε μια ουσιαστική αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού», αντιθέτως «προχωρά σε μια επιδότηση 6μήνου, ίσα – ίσα για να χρυσώσει το χάπι».

Για τις πολιτικές στη δημόσια υγεία επέρριψε ευθύνες και στη σημερινή, αλλά και στην προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «η θυσία της υγείας του λαού στο βωμό των κερδών μίας χούφτας ιδιωτικών ομίλων, πηγαίνει χέρι – χέρι με τις βάρβαρες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις συνολικά στο σύστημα υγείας» και τάχθηκε υπέρ της «δωρεάν, δημόσιας υγείας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις».

«Το μέλλον που αξίζει στους εργαζόμενους, στον ελληνικό λαό, δεν είναι οι προτάσεις των άλλων πολιτικών κομμάτων που θα ακούσουμε και στη ΔΕΘ, η μιζέρια ενός νέου γύρου καπιταλιστικής ανάπτυξης» συνόψισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

«Το μέλλον που αξίζει στο λαό», κατέληξε, «είναι η ριζικά διαφορετική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Σε αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία, για να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρα διέξοδο, σας καλούμε να συμπορευτείτε αγωνιστικά μαζί μας. Με το ΚΚΕ γιατί είναι εγγύηση για το σήμερα και το αύριο».

Μετά την ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας μετέβη στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στην Πολίχνη για να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στο χώρο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» όπου άνοιξε σήμερα τις πύλες του.