Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης τις νέες παραληρηματικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέφερε σε συμπόσιο πανεπιστημίου της Σμύρνης ότι το νησί της Κύπρου θα πρέπει να μεταβιβαστεί στην Τουρκία. Το άκρως παράλογο σκεπτικό του κ. Τατάρ είναι πως από τη στιγμή που η Κύπρος ανήκε στην οθωμανική αυτοκρατορία και η Τουρκία αποτελεί διάδοχο κράτος της, θα πρέπει να περάσει σε αυτήν.  

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει στην ερώτησή του πως πρόκειται για απαράδεκτη, προκλητική και ανιστόρητη δήλωση, που προσβάλλει την ανεξαρτησία ενός κράτους μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία δήλωση, που, όπως σημειώνει, «είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας».

Επισημαίνει δε, ότι στις 24 Αυγούστου 1960 το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού την ένταξη της Κύπρου στον ΟΗΕ. «Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Ζήνων Ρωσσίδης, εκφώνησε τον πρώτο λόγο του στη Γενική Συνέλευση στις 21 Σεπτεμβρίου 1960», υπενθύμισε και υπογράμμισε ότι το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα τμήμα του εδάφους της να βρίσκεται από το 1974 υπό τουρκική κατοχή.

«Η συμφωνία ένταξης καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο αλλά υπάρχει πρόνοια ώστε το κοινοτικό κεκτημένο να εφαρμόζεται μόνο στις ελεύθερες περιοχές. Η μη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο υπό κατοχή τμήμα της Νήσου έχει μόνο γεωγραφική ισχύ και η τουρκοκυπριακή κοινότητα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα της ένταξης» αναφέρει και διατυπώνει τις εξής ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «1. Είναι σε γνώση της η ανωτέρω δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη που προσβάλλει την ανεξαρτησία ενός ελεύθερου κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ; 2. Ποια είναι η θέση της στην παραπάνω δήλωση που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο και είναι πλήρως αντίθετη με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας;».