Μετά την ανάσα που πήρε το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ο πρωθυπουργός, έκοψε την ανάσα των πολιτών με το νέο προϋπολογισμό, που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη στο Βουλή και πλέον βρίσκεται σε ένα μεγάλο στοίχημα για να πετύχει τους στόχους του 2011.

Ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να παίξει το χαρτί της συναίνεσης ή τουλάχιστον της συνεννόησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, γι’ αυτό το λόγο θα ζητήσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων δεν έχει ακόμα καθοριστεί, ενώ η ατζέντα της συζήτησης θα είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας σε σχέση με το ευρωπαϊκό περιβάλλον και η εφαρμογή του Μνημονίου.

Βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει τουλάχιστον την ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εφαρμογή των μέτρων και του προϋπολογισμού.

Κι αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, να δείξει ότι οι άλλες δυνάμεις δεν έχουν ρεαλιστική οικονομική πρόταση να καταθέσουν.

Τα μεγάλα εμπόδια για την κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, στη δύσκολη πορεία του 2011, που πιθανόν να μην μπορέσει να ξεπεράσει, εντοπίζονται στα εξής θέματα:

1. Ανάπτυξη και ανάσχεση της ύφεσης:
Υπουργοί αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν όλο και πιο συχνά τελευταία ότι το Μνημόνιο δεν μπορεί να είναι η μόνη πολιτική της κυβέρνησης.

2. Η τρόικα πιέζει για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων:
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μείωση θα προκύψει με την εφαρμογή της αναλογίας πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη και όχι με απολύσεις, πλην των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, που όμως είναι δεκάδες χιλιάδες.

3. Μειώσεις μισθών δεσμεύεται ο πρωθυπουργός ότι δε θα γίνουν: Όμως με το ενιαίο μισθολόγιο στο στενό δημόσιο τομέα πολλά επιδόματα θα κοπούν, με αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών αποδοχών. Επιπλέον στις ΔΕΚΟ ο εξορθολογισμός των επιδομάτων θα μειώσει το εισόδημα των υπαλλήλων.

4. Η μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο:
Κι εδώ εκφράζονται αμφιβολίες, καθώς η προϊστορία της κυβέρνησης στον τομέα των εσόδων και της περικοπής της δημόσιας δαπάνης δεν είναι και τόσο επιτυχής.