«Ο Αβραμόπουλος καλεί το Ευρωκοινοβούλιο να θέσει εκ νέου υπό εξέταση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καταγραφής στοιχείων επιβατών (PNR)» επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμα το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, που αναφέρεται στη συζήτηση που είχε ο επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, με τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου.

«Είμαι πεπεισμένος για την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού PNR» ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος, σημειώνοντας προς τους ευρωβουλευτές την πρόθεσή του να αναβιώσει το σχετικό σχέδιο οδηγίας, και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επανεξετάσει το θέμα. Ο επίτροπος ανέφερε, επίσης, ότι αναμένει τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με το πρόγραμμα καταγραφής στοιχείων επιβατών μεταξύ ΕΕ και Καναδά, καθώς η γνωμοδότηση αυτή θα δώσει την απαραίτητη σαφήνεια στο ζήτημα. Η οδηγία PNR παρουσιάστηκε από την Επιτροπή το 2011, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της μεγάλης κλίμακας εγκληματικότητας. Το 2012, το Συμβούλιο προσέθεσε τις ενδο-ευρωπαϊκές πτήσεις, αν και η αρχική πρόταση αφορούσε μόνο τις πτήσεις προς και από χώρες μη μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου, ωστόσο, καταψήφισε το σχέδιο οδηγίας τον Απρίλιο του 2013, θεωρώντας ότι δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένο, καθώς και ήταν υπερβολικά παρεμβατικό.

Ο επίτροπος σημείωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο σκοπός είναι η «βελτίωση της ασφάλειας», συμπληρώνοντας: «Ορισμένοι εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα της επεξεργασίας των δεδομένων. Είμαι έτοιμος να διευκολύνω τη διοργάνωση μιας ειδικής ενημέρωσης από εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών, οι οποίοι θα εξηγήσουν με παραδείγματα από την πραγματική ζωή πώς τα δεδομένα PNR έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των σοβαρών εγκλημάτων και της τρομοκρατίας». Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, αλλά χωρίς να καθορίσει χρονοδιάγραμμα, ότι επεξεργάζεται αλλαγές στο σχέδιο οδηγίας, ώστε να καταστεί βέβαιο ότι «ευθυγραμμίζεται πλήρως» με τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.