«Τροφή σε κάθε είδους παραπληροφόρηση δίνει η απαγόρευση των δημοσκοπήσεων»

Συνάντηση του Κ. Πουλάκη με αντιπροσωπεία του ΣΕΔΕΑ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:46
01/12/2014
«Τροφή σε κάθε είδους παραπληροφόρηση δίνει η απαγόρευση των δημοσκοπήσεων»
loading

Στην ανάγκη να καταργηθεί άμεσα η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων κατά το τελευταίο προ των εκλογών δεκαπενθήμερο τονίστηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για τις δημοσκοπήσεις με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), αποτελούμενη από την κ. Χρ. Καράμπελα, πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΔΕΑ, και τον κ. Σπ. Ζαβιτσάνο, πρώην πρόεδρο.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρωτοβουλία του ΣΕΔΕΑ να ξεκινήσει διάλογο με φορείς της δημόσιας σφαίρας όπως τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ και την ακαδημαϊκή κοινότητα με στόχο την προώθηση της ορθής χρήσης των δημοσκοπήσεων ως εργαλείο δημοκρατικού διαλόγου, εκφράστηκαν και από τις δύο πλευρές προβληματισμοί σχετικά με το ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων, ως επιστημονικών εργαλείων αποτύπωσης και ανάλυσης των κοινωνικών και πολιτικών τάσεων.

Τόσο ο Κ. Πουλάκης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι εκπρόσωποι του συλλογικού οργάνου των εταιριών δημοσκοπήσεων συμφώνησαν στην ανάγκη να καταργηθεί άμεσα η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων κατά το τελευταίο προ των εκλογών δεκαπενθήμερο, όπως έγινε ήδη επιλεκτικά για τις ευρωεκλογές, καθώς η απαγόρευση – πέραν του ότι είναι πρακτικά ανεφάρμοστο να μπουν «σύνορα» στη διάχυση των πληροφοριών – δίνει τροφή σε κάθε είδους παραπληροφόρηση και σεναριολογία που μπορεί να αξιοποιηθεί για μικροπολιτικούς προεκλογικούς σχεδιασμούς.

Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί θεσμικά και πρακτικά το αρμόδιο για τους ελέγχους των εταιριών δημοσκοπήσεων όργανο (Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων), να παίξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τον εποπτικό του ρόλο το ΕΣΡ, αλλά και να ληφθούν μέτρα για την προστασία του χώρου των ερευνών κοινής γνώμης από φαινόμενα αδιαφάνειας, αναξιοπιστίας, αλλά και αθέμιτης νόθευσης του ανταγωνισμού.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει