«Το ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας το κεφάλαιο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης υπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και την αποστολή του Κινήματος και τις ανάγκες της χώρας», αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη για την πορεία προς το Πολιτικό- Προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι η πρόταση που διατυπώθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου «κινείται εκτός του καταστατικού πλαισίου και θέτει τα πάντα υπό συζήτηση χωρίς κανένα φραγμό: ούτε το όνομα, ούτε το έμβλημα, ούτε την πολιτικο-αξιακή ταυτότητα».

Παράλληλα, οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι θα αναλαμβάνονται διαρκώς όλες οι πρωτοβουλίες ενότητας του χώρου, σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να υπονομεύεται η υπόσταση, η αξιοπιστία και ο μάχιμος κοινοβουλευτικά και πολιτικά χαρακτήρας του Κινήματος, χωρίς να υπονομεύεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα και η παράταξη. Ως τέτοια ενωτική πρωτοβουλία χαρακτηρίζουν τις συναντήσεις που είχε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με τους προκατόχους του Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, για να τονίσουν ότι «οι ενωτικές πρωτοβουλίες χρειάζονται βέβαια και ειλικρινή ανταπόκριση για να αποδώσουν» και πως «όλα και όλοι κρίνονται».

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «το ΠΑΣΟΚ κινείται συντεταγμένα, ήρεμα και αποφασιστικά στη γραμμή που έχει χαραχθεί από τα συλλογικά του όργανα και έχει στραμμένη την προσοχή στην ουσία των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα, γιατί αυτή είναι η εθνική και παραταξιακή του υποχρέωση». Ως προς αυτό αναφέρεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα (52 στις 61), μετά από συνεδριάσεις που πραγματοποίησαν μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν ανοικτά τις σχετικές αποφάσεις των κεντρικών οργάνων του κινήματος (ΚΠΕ- Πολιτικού Συμβουλίου) για τη διενέργεια του Πολιτικού-Προγραμματικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και εντάσσονται ενεργά στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη διευκρίνιζαν ότι από τις 9 ΝΕ που δεν έχουν υποστηρίξει τις αποφάσεις, οι 7 (Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αχαΐας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κέρκυρας και Β1 Αθήνας) έχουν συνεδριάσει και έχουν ζητήσει να γίνει πρώτα συνέδριο ΠΑΣΟΚ, η Β3 Αθήνας δεν έχει συνεδριάσει, αλλά πρόκειται για απόφαση του γραμματέα της, κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα μέλη, και επίσης δεν έχει συνεδριάσει ακόμα η ΝΕ Λασιθίου.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκρότησης των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και στις οποίες συμμετέχουν νυν και πρώην βουλευτές, στελέχη από τη Νεολαία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τα μαζικά κοινωνικά κινήματα, τις πολιτικές κινήσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς, αλλά και προσωπικότητες. Στην αμέσως επόμενη φάση θα εξελιχθεί ο οργανωμένος ανοικτός δημοκρατικός διάλογος, ενώ θα οργανωθούν θεματικές εκδηλώσεις προκειμένου να διαμορφωθούν οι προγραμματικές θέσεις (το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ) και οι πολιτικές θέσεις για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης εν όψει του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2015.

Όπως αναφέρεται, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες και στηρίζουν στην πράξη την ενότητα και τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Υπογραμμίζεται δε ότι «το ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων ετών για την πορεία και το μέλλον της χώρας -λίγο πριν την αλλαγή σελίδας- δεν θα επιτρέψει σε κανένα και σε καμία σκοπιμότητα να το μετατρέψει από εγγυητή της σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας είτε πριν είτε μετά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Στη Χαρ. Τρικούπη τονίζουν ότι «τα πλαστά και ανιστόρητα διλήμματα που προβάλλονται μεταξύ δήθεν καθαρού κομματικού ΠΑΣΟΚ ή της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης έχουν απαντηθεί κατ´ επανάληψη στην ιστορική διαδρομή του Κινήματος», επισημαίνοντας ως προς αυτό ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που συγκρότησε το 1992 τη δημοκρατική συμπαράταξη (ανοίγοντας το εύρος της από τον Α. Μπριλάκη μέχρι τον Ι. Μπούτο), και αυτό που στο όνομα μιας άκρως ευρείας αντίληψης περί Δημοκρατικής Παράταξης περιέλαβε το 2004 στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τους Α. Ανδριανοπουλο, Μ. Ανδρουλάκη, Μ. Δαμανάκη και Σ. Μάνο».

Σχολιάζοντας την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, αναφέρεται ότι «έχει δημιουργηθεί σε ορισμένους η εσφαλμένη εντύπωση ότι η πρόταση που κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες αφορά τη διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το καταστατικό και με σεβασμό στον τίτλο, το έμβλημα και γενικότερα την ταυτότητα του Κινήματος». Ωστόσο, αναφέρουν, ότι η πρόταση «που διατυπώθηκε κινείται εκτός του καταστατικού πλαισίου και θέτει τα πάντα υπό συζήτηση, χωρίς κανένα φραγμό: ούτε το όνομα, ούτε το έμβλημα, ούτε την πολιτικό-αξιακή ταυτότητα» και πως «το ΠΑΣΟΚ κηρύσσεται σε κατάσταση υπαρξιακής κρίσης, που μηδενίζει την εισφορά και τον ρόλο του στη σταθεροποίηση της χώρας και την ασφαλή έξοδο από την κρίση». Επίσης, συμπληρώνουν ότι η πρόταση απευθύνεται σε όσους κινούνται στον ευρύτερο χώρο, άρα στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης και όχι στα μέλη και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και ότι συνεπώς η πρόταση αυτή, «ενώ εκλαμβάνεται από κάποιους ως πρόταση σεβασμού των κομματικών δομών και διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, συνίσταται στην αμφισβήτηση τους στο όνομα μιας άλλης κατάστασης που πρέπει -υποτίθεται- να δημιουργηθεί εκ του μηδενός με ασαφή και απροσδιόριστα τα πάντα». «Χωρίς καμία αναφορά επί της ουσίας για τα μεγάλα ανοικτά θέματα της χώρας που απασχολούν τους πολίτες. Αυτή είναι μια πολιτική προσέγγιση σεβαστή στη διαφορετικότητά της. Δεν είναι όμως η απόφαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ», προσθέτουν.

Στον αντίποδα, στην ενημέρωση τονίζεται ότι οι αποφάσεις της ΚΠΕ και του ΠΣ για τη διεξαγωγή προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης διασφαλίζουν τη συντεταγμένη λειτουργία και συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με τα όργανα, τις οργανώσεις και τα μέλη του και ταυτόχρονα την άμεση και ενεργό συμμετοχή άλλων κινήσεων, των εταίρων μας της Ελιάς και όλων των δημοκρατικών προοδευτικών πολιτών που το επιθυμούν μέσω των προσυνεδριακών διαδικασιών. Επισημαίνεται επιπλέον ότι είναι ανοικτή η πρόσκληση συμμετοχής σε όλους για τη συσπείρωση και διεύρυνση των δυνάμεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της οικολογίας, του εθελοντισμού και ακτιβισμού, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών δικτύων, της Κεντροαριστεράς. Η Χαρ. Τρικούπη εκτιμά ότι η εμπειρία των ευρωεκλογών «με το δυναμικό και αξιόπιστο ψηφοδέλτιο της Ελιάς έδειξε ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τέτοιες ενωτικές πρωτοβουλίες, παρά το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι υπονόμευσαν την προσπάθεια, στηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα ψηφοδέλτια που καταποντίστηκαν».

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι στις σημερινές συνθήκες «οποιαδήποτε πρόταση περιορίζει το ΠΑΣΟΚ στα κομματικά οργανωτικά τείχη, το αφήνει στο περιθώριο όλων των διεργασιών που κινούνται με κοινό παρονομαστή την αναφορά στο χώρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των οποίων έσπευσε να ενταχθεί το Ποτάμι, και οι οποίοι εκφράζουν πολιτικά τις δυνάμεις που στεγαζόντουσαν μέχρι πρόσφατα στη ΔΗΜΑΡ. Συνεχίζοντας τις αιχμές με αφορμή την πρόταση Παπανδρέου, τονίζεται ότι «αν κάποιος νομίζει ότι η συνάντηση με τις δυνάμεις αυτές και πολλούς πολίτες χωρίς κομματική ένταξη που πιστεύουν στη Δημοκρατική Παράταξη θα επιτευχθεί μέσα από μια πρόσκληση συμμετοχής στο ΠΑΣΟΚ και το δικό του κομματικό συνέδριο, είτε αγνοούν τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μέσα στη κοινωνία, είτε επιδιώκουν μια εσωστρεφή διαδικασία που αδιαφορεί για τη κοινωνία, ενώ ο κίνδυνος είναι η κοινωνία να αδιαφορήσει για τις εσωστρεφείς κομματικές διαδικασίες».