Κλήση σε απολογία έλαβε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Την είδηση δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα Domani, με ευρείες αναφορές σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Όπως γράφει η εφημερίδα, και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, η εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του Ρέντσι πριν λίγες εβδομάδες. Η υπόθεση αφορά τη συμμετοχή του, ως παρουσιαστή, στην τηλεοπτική παραγωγή της εκπομπής «Firenze Secondo me», η «Φλωρεντία κατ΄εμέ».

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έλαβε από τον τηλεοπτικό παραγωγό Λούτσιο Πρέστα το ποσό των 454.000 ευρώ το 2018. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, όμως, δεν επρόκειτο για αμοιβή που αφορούσε την τηλεοπτική του καριέρα, αλλά για κεκαλυμμένη χρηματοδότηση του κόμματός του.

Η εφημερίδα La Repubblica προσθέτει ότι στην όλη υπόθεση εντάσσεται και έρευνα για έκδοση αναληθών αποδείξεων. Το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο που αγόρασε την εκπομπή, κατέβαλε στην εταιρία παραγωγής 20.000 ευρώ και η τηλεθέαση δεν ξεπέρασε το 2%.

Δεν προκύπτει, τέλος, ότι η εκπομπή αυτή, με θέμα την αρχιτεκτονική και ιστορική αξία της Φλωρεντίας, πωλήθηκε, έναντι σημαντικού ποσού, σε τηλεοπτικά κανάλια του εξωτερικού.