Ως τη «χειρότερη μορφή του “λεφτά υπάρχουν”» χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Βήμα FM. Ο ίδιος πάντως παρότρυνε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα και να το θέσει το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο πρωθυπουργός έχει κάνει τόσα βήματα και κινήσεις και μπορεί να κάνει ένα ακόμα: να καλέσει τον κ. Τσίπρα και να του βάλει το θέμα της προεδρικής εκλογής», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης και συνέχισε: «Πρέπει ο πρωθυπουργός να τον καλέσει και να γίνει αυτή η συνάντηση, όπως και ο ίδιος έχει πει. Πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να το κάνει. Εχει κάνει τόσα, ας κάνει ένα ακόμα. Από εκεί και πέρα, είναι ευθύνη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τι θα αποφασίσει να πράξει».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Μιχελάκης κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα που έχει ανακύψει με τον Γκίκα Χαρδούβελη και τη διαφαινόμενη απομόνωσή του – μετά και τη μετάθεση των αρμοδιοτήτων στα θέματα φορολογίας στον Γ. Μαυραγάννη.

«Όσον αφορά στο θέμα Χαρδούβελη, δεν είμαι εγώ αρμόδιος να πω ποιος θα μπει και ποιος θα βγει από την κυβέρνηση. Αρμόδιος είναι ο Πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Εδώ, για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν είναι αλαλούμ. Είναι λάθος. Πρέπει να δούμε ποιος ευθύνεται γι’ αυτό το λάθος. Υπάρχει ένα πρόβλημα ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Πρέπει να δουν ποιος είναι ο υπεύθυνος και να αναλάβουν την ευθύνη. Και με τον ΕΝΦΙΑ το καλοκαίρι, κάποιος ευθύνεται πάλι από το ΥΠΟΙΚ. Το ότι μπήκαν μέσα τα βεβαιωμένα χρέη και όχι μόνο τα ληξιπρόθεσμα, είναι κοινή λογική. Αυτό θα τίναζε στον αέρα τον προϋπολογισμό του 2015. Άρα, ποιος ευθύνεται γι’ αυτό το λάθος; Δεν είμαι εγώ ανακριτική αρχή, όμως. Να γίνει έρευνα και να βρεθεί ποιος ευθύνεται», είπε ο Γ. Μιχελάκης.

Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει τη συνολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Μιχελάκης είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει στους πάντες τα πάντα. Χωρίς να εξηγεί από πού θα βρει και πώς θα τα κάνει, είναι μια χειρότερη μορφή του “λεφτά υπάρχουν” ή του “Τσοβόλα, δώστα όλα”. Το έχει πληρώσει η χώρα αυτό και φαίνεται τώρα, το πληρώνει ακόμα. Και τα δυο συνθήματα, η χώρα τώρα τα πληρώνει», τόνισε.

Για την παραίτηση του Ανδρέα Ψυχάρη από το βουλευτικό αξίωμα την Παρασκευή ο Γ. Μιχελάκης σημείωσε: «Ήταν μια έντιμη, υπεύθυνη στάση. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην εκτιμάει και τον τρόπο που έγινε και τον λόγο για τον οποίο έγινε. Απλώς εγώ πιστεύω ότι ο Ανδρέας θα έπρεπε να μείνει στην κοινοβουλευτική ομάδα, στη μάχη για την αλλαγή όλων αυτών των πραγμάτων από μέσα και όχι έξω από το σύστημα.

Κι εγώ διαφωνώ με την αλλαγή των κριτηρίων για τη διανομή του πλεονάσματος. Δηλαδή, αν δείτε πώς έχει πάει, ίσως θα έπρεπε να δούμε ξανά τα κριτήρια με τα οποία μοιράζεται, διότι είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει αυτό επειδή θα έχουμε και στον επόμενο προϋπολογισμό πλεόνασμα. Αλλά πιστεύω ότι ο Ανδρέας θα έπρεπε να παραμείνει στη Βουλή και να δώσουμε τη μάχη από μέσα».

Για την προεδρική εκλογή και το κατά πόσον αυτή είναι εφικτή, σημείωσε πως «αν βάλετε κάτω την αριθμητική της Βουλής, το επιτρέπει. Οι πολιτικές που θα διαμορφωθούν στην κοινωνία θα διαμορφώσουν και τις συνθήκες για να βρεθούν οι 180 ψήφοι και εγώ νομίζω ότι θα βρεθούν. Για να ψηφίσει κάποιος για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρέπει να πιεστεί από κάτω. Γιατί; Γιατί βλέπει μια προσπάθεια που γίνεται και δεν θέλει αυτή να σταματήσει. Δημοσκοπήσεις π.χ. Πέστε μου σε ποια δημοσκόπηση υπάρχει πλειοψηφία πάνω από 50-55% που λέει ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα βρεθούν, λοιπόν. Εγώ πιστεύω ότι θα βρεθούν».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.