Έξι ημέρες πριν από τα γενέθλια της κυβέρνησης συνεδρίασε για δεύτερη φορά εντός του Ιουνίου το υπουργικό συμβούλιο με θέμα τον εξάμηνο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται ακάθεκτες.  Μια σημαντική παράμετρος είναι ότι επίκειται αναδιαμόρφωση στους μπλε φακέλους των υπουργών, οι οποίοι καλούνται από τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τα αναθεωρημένα σχέδια δράσης τους, τα οποία θα περιλαμβάνουν στόχους και χρονοδιαγράμματα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε στη ΝΔ τη διακυβέρνηση του τόπου, χρονικό διάστημα κατά τα οποίο έχουν προωθηθεί συνολικά 187 σχέδια νόμου, τα οποία έχουν γίνει νόμοι του κράτους και στο πλαίσιο αυτό καλεί τους υπουργούς να μην κάνουν… διακοπές.

Ο συνολικός σχεδιασμός, όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός κοιτάει μπροστά, καθώς τα προβλήματα από την υγειονομική κρίση υποχωρούν και δημιουργείται κλίμα για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων που θα φέρουν αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.

Αναπτυξιακός νόμος: Ελλάδα 2.0

Το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας αποτελεί για τα επόμενα χρόνια ο αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ν. 4399/16 (Α’ 117) περί ιδιωτικών επενδύσεων.  Στόχος – όπως επισήμανε ο υπουργός ανάπτυξης – είναι να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Επισημαίνεται ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος Ελλάδα 2.0 εισάγει δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες της με σημαντικές και σύγχρονες μορφές επενδύσεων σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Με το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προωθείται μία συνολική μεταρρύθμιση του τομέα εσωτερικής ασφάλειας στην Ελλάδα, με έμφαση στην αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση νέων απειλών και κινδύνων, αλλά και τη συντονισμένη διαχείριση κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας.

Στο επίπεδο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αναβαθμίζεται ο επιτελικός σχεδιασμός, εξορθολογίζονται οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και διοίκησης επιχειρήσεων, επιχειρείται η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων, ενισχύεται η δυνατότητα συνεργασίας, καθώς και η επικοινωνία και η ενημέρωση των πολιτών. Περαιτέρω, αναμορφώνεται ριζικά η αστυνομική εκπαίδευση. Τέλος, η προτεινόμενη διάρθρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εναρμονίζεται με τις σχετικές προβλέψεις του ν. 4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος.

Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανέγερση-κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του νέου πάρκου δημόσιας διοίκησης μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Το προτεινόμενο έργο αφορά στη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών εννέα Υπουργείων και δημοσίων οργανισμών σε έναν ενιαίο χώρο και τη δημιουργία πάρκου πρασίνου στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στον δήμο Δάφνης-Υμηττού με εκτιμώμενο άμεσο δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ σε διάστημα τριάντα ετών.

Το νέο κυβερνητικό πάρκο θα πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου σχεδιασμένου με άξονα τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και τη μικρότερη δυνατή συντήρηση. Θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, στην απαλλαγή εξόδων για μισθώσεις κτιρίων, στην αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος, στη πρόσβαση ΑμεΑ, στην εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και στην υλοποίηση των Ευρωπαϊκών και Εθνικών στρατηγικών για την εξοικονόμηση ενέργειας και μείωσης των εκπομπών CO2 με την χρήση των Μ.Μ.Μ.. Επίσης, θα συμβάλλει στην αστική ανάπλαση του Δήμου Δάφνης-Υμηττού με τη δημιουργία πάρκου πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων 116 στρεμμάτων και την ανάπτυξη νέων χώρων πολιτισμού 2.500 τ.μ..