«Δεν αρκεί να συντάσσουμε προγράμματα, αλλά οφείλουμε να αναθεωρούμε αρχές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» τόνισε η  βουλευτής κ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου ως κεντρική ομιλήτρια της ημερίδας που διοργάνωσε η διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής (www.biopolitics.gr) και το ελληνικό Παράρτημα της Λέσχης της Ρώμης (www.clubofrome.gr) στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η αναγκαιότητα για μία «ηγεσία με έμπνευση και όραμα και με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής» σε επίπεδο πολυεπίπεδων παγκόσμιων συμφωνιών και δράσεων.

Η κ. Αυγερινοπούλου, ως πρόεδρος της ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρθηκε εκτενώς στους Στόχους για τη Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) οι οποίοι πρόκειται να επικυρωθούν σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι το 2015, ως μία απάντηση που πρόκειται να δοθεί στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για την επίτευξη μιας πολύ ικανοποιητικής νομικά δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας.

Στην ατζέντα των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως ανέλυσε η κ.Αυγερινοπούλου, βρίσκονται η εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας, ζητήματα δημόσιας υγείας, ποιότητα ζωής, η παιδεία, η ισότητα των δύο φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών, η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η πρόσβαση και η αξιοποίηση βιώσιμων μορφών ενέργειας.

Επίσης, υπό διαμόρφωση παγκόσμιοι στόχοι αποτελούν η οικονομική ανάπτυξη μέσω της καταπολέμησης της ανεργίας, οι υποδομές και η καινοτομία, η μείωση των ανισοτήτων εντός των χωρών και μεταξύ των χωρών, η ανακατασκευή βιώσιμων πόλεων, η βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωσης, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ορθολογική διαχείριση των ωκεανών και των υδάτινων πόρων, η βιώσιμη προστασία των δασών, καθώς επίσης η δικαιοσύνη και η καλή λειτουργία του κράτους δικαίου.

Η βιωσιμότητα συνδέεται με τη δημοκρατία γι΄αυτό απαιτείται μία παγκόσμια συνεργασία για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, ανέφερε η βουλευτής, ενώ ως ενθαρρυντικό στοιχείο ανέφερε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το κλίμα τον περασμένο Σεπτέμβριο κανένας ηγέτης δεν αρνήθηκε την ανάγκη για δράση, αν και όπως είπε, εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που προσπαθούν να διατηρήσουν το υπάρχον status quo.

«Θα μπορούσε η κλιματική αλλαγή να μας ενώσει όλους σε έναν κοινό σκοπό»; Αναρωτήθηκε ρητορικά απ΄ την πλευρά της η πρόεδρος και ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής και του Ελληνικού Παραρτήματος της Λέσχης της Ρώμης, καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, επισημαίνοντας την ανάγκη για μία παγκόσμια ηγεσία με όραμα, για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων, επισημαίνοντας «τις θετικές προοπτικές της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας». Παράλληλα, όπως τόνισε μέσω της διεθνούς διπλωματίας είναι εφικτό να μειωθεί η αλαζονεία της εξουσίας, προκειμένου, ως παγκόσμια κοινότητα, να αλλάξουμε το βηματισμό μας.

Ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του γραφείου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα, επεσήμανε, ότι μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών υπάρχει μία αυξανόμενη συνειδητοποίηση μεταξύ σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς η συνέχιση του φαινομένου αναμένεται να επιφέρει σημαντική υποβάθμιση στην καθημερινή ζωή και ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού, όπως είπε.

Τόνισε επίσης, ότι ήδη προωθείται ένας μετασχηματισμός της ΕΕ με πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς ήδη η Ένωση είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως στους συγκεκριμένους τομείς, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι πέρα από τους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι το 2030, αναμένεται μία επίτευξη μείωσης εκπομπών αερίων της τάξης του 50% μέχρι το 2050.

Στις παρεμβάσεις τους, οι πρέσβεις της Ουγγαρίας, της Ουκρανίας και της Κροατίας στην Ελλάδα, εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων με επίκεντρο την Κλιματική Αλλαγή.

Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής (www.biopolitics.gr) και το Ελληνικό Παράρτημα της Λέσχης της Ρώμης (www.clubofrome.gr) έχουν στόχο την επανεξέταση των αξιών και την αξιολόγηση νέων πρότυπων διεθνούς συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος.