Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, σε συνέχεια της χτεσινής σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύσκεψη που είχε με θεσμικά και κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα τους Παναγιώτη Ρήγα, Γιάννη Κουτσούκο, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλη Κεγκέρογλου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Γιάννη Μανιάτη, Πάρι Κουκουλόπουλο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Δημήτρη Καρύδη.

Όπως αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως την Ευρωομάδα (Eurogroup) της 8ης Δεκεμβρίου και στην πορεία προς τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας να υπάρχει και να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους για τη μετά μνημόνιο εποχή και να τεθεί στην κρίση των πολιτών, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, το δίλημμα για συμφωνημένη λύση εξόδου από το μνημόνιο με ασφάλεια και αλλαγής σελίδας ή για επιστροφή στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Αναφορικά με την ουσία της διαπραγμάτευσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα θέματα που τίθενται στις συζητήσεις με την τρόικα σχετίζονται και με την τρέχουσα τελευταία αξιολόγηση και με την μετέπειτα συμφωνία.

Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και σημειώνουν ότι θα προχωρήσει ο νόμος για τις 100 δόσεις, καθώς επίσης και οι συμφωνίες για τα επιχειρηματικά δάνεια. Σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ως βασικό την προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού από πλειστηριασμούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού και απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων, ενώ οι αλλαγές σε σχέση με το ασφαλιστικό θα είναι διοικητικού χαρακτήρα που δεν θα έχουν επίδραση στους ασφαλισμένους.

Επιπλέον, δεν ανοίγει θέμα αλλαγής ΦΠΑ στα νησιά. Όσον αφορά στα θέματα Δημόσιας Διοίκησης, η κυβέρνηση στοχεύει σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο εταίρων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα, οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι έως ότου επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα η διαπραγμάτευση εξελίσσεται με την επικοινωνία που έχουν οι υπουργοί με την τρόικα.

Σε όλο αυτό το διάστημα, πέραν των επαφών που έχουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, τα επιτελεία των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων θα έχουν συνεχή επαφή.