Με τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τη μεγαλύτερη μεταναστευτική και προσφυγική πίεση «διορθώνουμε οριστικά μια μεγάλη αδικία που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, από τη Βουλή, υπερασπιζόμενος την σχετική τροπολογία που κατατέθηκε.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά το μέλος της κυβέρνησης. «με ιδιαίτερη χαρά προσέρχομαι σήμερα στην Ολομέλεια, εκ μέρους της κυβέρνησης, για να υποστηρίξω την τροπολογία για την μονιμοποίηση του καθεστώτος νησιωτικού ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης: Την Λέσβο, τη Χίο, της Σάμο, την Κω και τη Λέρο

Θυμίζω ότι, το νησιωτικό ΦΠΑ ήταν μια κατάκτηση των νησιωτών μας. Κατάκτηση δεκαετιών. Την οποία και η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ (να είμαστε δίκαιοι), προστάτεψαν τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων. Τα χρόνια των δύσκολων δημοσιονομικών συμβιβασμών και αποφάσεων. Και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ… Αρχές καλοκαιριού του 2015, πριν το «ηρωικό» δημοψήφισμα κατέθεσε την δική του, “ήπια” πρόταση προς τους Θεσμούς, στις αρχικές παραχωρήσεις που δέχθηκε, συμπεριέλαβε και το νησιωτικό ΦΠΑ. Πριν το σκληρό συμβιβασμό του 3ου μνημονίου, του Αυγούστου του 2015».

Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως «προσέρχομαι σήμερα, στο βήμα όχι μόνο ως υπουργός Μετανάστευσης, αλλά πρωτίστως ως νησιώτης. Ως ένας, δηλαδή, από τους κατοίκους της ακριτικής Ελλάδας που μέσα στην περίοδο 2015-2019 άκουσε μεγάλα λόγια, αλλά βίωσε την εγκατάλειψη και την υπονόμευση της προσφοράς του στη χώρα. Στο μάτι της μεταναστευτικής κρίσης. Και τελικά το 3ο Μνημόνιο κατήργησε οριστικά το νησιωτικό ΦΠΑ, σε όλο το Αιγαίο. Δίνοντας στα 5 νησιά, εξάμηνες -υπό όρους- παρατάσεις.

Σήμερα, σας μιλάω από καρδιάς, για τους Σαμιώτες, τους Κώους, τους Λεριούς, τους Μυτιληνιούς και τους Χιώτες. Όλους εκείνους δηλαδή, που ήρθαμε αντιμέτωποι με τη μεταναστευτική κρίση και “πληρώσαμε” το βαρύ της τίμημα στην οικονομία και στο τουριστικό προϊόν των νησιών μας. Αλλά, και για όλους του νησιώτες, που, με εξαίρεση τη Χίο, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και είδαν την κατάργηση των κεκτημένων τους. Το καλοκαίρι του 2015, στάθηκα στην κεντρική πλατεία της Χίου. Σε μια διαδήλωση που οργάνωσαν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις. Και υποσχέθηκα δημόσια να στηρίξω το νησιωτικό ΦΠΑ. Βιώνοντας τις έντονες αντιδράσεις!

Σήμερα νιώθω ότι εκπληρώνω αυτήν την υποχρέωση. Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται να διορθώσει οριστικά, μια μεγάλη αδικία που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η προσωρινή λύση που είχε δοθεί. Αυτή που συνέδεσε τις εξάμηνες παρατάσεις του ΦΠΑ με την υπερσυμφόρηση των νησιών, έφτανε σε λίγες μέρες, χάρη στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, χάρη στην ανάκτηση του ελέγχου του Μεταναστευτικού στο τέλος της. Με την ισχύουσα διάταξη την 1η Ιουλίου η Λέρος & η Κως θα εφάρμοζαν τον κανονικό συντελεστή. Καθώς η δομή της Λέρου σήμερα έχει 82 αιτούντες και της Κω 80 (και 155 στο ΠΡΟΚΕΚΑ).

Με την ισχύουσα διάταξη την 1η Ιανουαρίου η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος θα εφάρμοζαν τον κανονικό συντελεστή. Καθώς η δομή της Χίου σήμερα έχει 495 αιτούντες, της Λέσβου 4.995 (από 21 χιλιάδες που είχε η Μόρια) η Σάμος 1.562 και βέβαια η περεταίρω αποσυμφόρηση σε αυτά τα νησιά συνεχίζεται κάθε βδομάδα. Οι συνολικές ροές στα νησιά μας, το τελευταίο 12μηνο ήταν 2,5 χιλιάδες. Αντί 63 χιλιάδες στο προηγούμενο, Δηλαδή μείωση 96%».

Μηταράκης: Μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που λειτουργούν δομές φιλοξενίας

Κατά τον κ. Μηταράκη, «τον Μάιο του 2020 συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε όλη την Ελλάδα διέμεναν 92 χιλιάδες αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον (τον Μάιο του 2021) διαμένουν 49 χιλιάδες. Άρα η αποσυμφόρηση αφορά όλη τη χώρα. Η σημερινή τροπολογία αποτελεί μία συλλογική επιτυχία της Κυβέρνησης. Με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης με τους Θεσμούς, Καθώς το νησιωτικό ΦΠΑ, λόγω ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μνημονική υποχρέωση.

Οφείλω θερμά ευχαριστήρια στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά και στον Χρήστο Σταϊκούρα που διαπραγματεύτηκε με επιτυχία στον Eurogroup. Αυτονόητα η επιτυχία σήμερα αφορά μια πρώτη μάχη, καθώς το θέμα του ΦΠΑ συνολικά στα νησιά μας δεν έχει κλείσει. Όμως σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που λειτουργούν δομές φιλοξενίας. Χωρίς το μέτρο να συσχετίζεται με την υπερσυμφόρηση των νησιών.

Δώσαμε όλοι μαζί μια νικηφόρα μάχη για την σταθερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας. Μια μάχη για την προστασία της νησιωτικότητας από εξωγενείς παράγοντες. Μια μάχη, πάνω απ’ όλα, για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις μαύρες μέρες της μεταναστευτικής κρίσης. Με σχέδιο και συνέπεια, μειώσαμε σημαντικά τις ροές, τους διαμένοντες, αλλά και τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας προς τους νησιώτες. Και επαναφέρουμε στα νησιά μας αυτό που τους στέρησε ο ΣΥΡΙΖΑ: την κανονικότητα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.