Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και μετά από συζήτηση περίπου μίας ώρας, βγήκε το μήνυμα για ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα, καθώς σημειώνεται χαρακτηριστικά πως ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εγκαταλείψουν την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που συνεχίζουν να υφίστανται.

Μάλιστα σε δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως θα υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι, ενώ ανέφερε πως συμφωνεί με την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποφυγή εντάσεων στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές.

«Συμμερίζομαι την άποψη του κ. Μητσοτάκη ότι θα πρέπει τόσο στο Αιγαίο, όσο και σε άλλες περιοχές, να κυριαρχήσει η Ειρήνη και να αποφύγουμε κάθε ένταση», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει οι συνομιλίες μας να γίνονται μέσω τρίτων. Θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας απευθείας διάλογος (με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) και όταν υπάρχουν θέματα που μας απασχολούν, τότε θα πρέπει να τα γνωρίζουν οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων ώστε να διερευνούν για ενδεχόμενες λύσεις».

Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν ανέφερε: «θα πρέπει όταν έχουμε ένα θέμα να έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να καθαρίσουμε το τραπέζι, το οποίο δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων αλλά τραπέζι λύσεων».

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: Η ανατροπή και τι συμφωνήθηκε

Μία ώρα διήρκεσε το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες στο οποίο τελικά συμμετείχε μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν με αποτέλεσμα από την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Από την ελληνική πλευρά, η οποία έχει ουκ ολίγες φορές διαμηνύσει ότι οι μόνες διαφορές με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισημάνθηκε ότι πρέπει η Άγκυρα να τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και να μην επαναληφθούν οι  σκηνές έντασης στο Αιγαίο όπως το καλοκαίρι του 2020.

Τέλος, συμφωνήθηκε οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας να προχωρήσουν κανονικά όπως και τα ΜΟΕ, με τις δυο πλευρές να βρίσκουν κοινό τόπο στην προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας.