Μια στρατηγική κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να γίνει με το αυριανό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες απουσία τρίτων προσώπων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η συνάντηση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες θα μιλήσουν ανοιχτά μόνοι τους χωρίς την παρουσία υπουργών (Άμυνας, Εξωτερικών) και αντιπροσωπειών, γεγονός που δίνει άλλη διάσταση στα ελληνοτουρκικά, τα οποία ταλανίζουν τη χώρα μας επί χρόνια σε επίπεδο προκλήσεων, διεκδικήσεων και με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από πλευράς Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος των δύο πλευρών είναι να τεθεί σε νέα βάση η συζήτηση, καθώς ενώ οι ατζέντες Αθήνας και Άγκυρας είναι διαφορετικές θα επιχειρηθεί να βρεθεί κοινό πεδίο, ειδικά στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, για το οποίο Ελλάδα και Τουρκία έχουν τεράστιες διαφορές. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας, χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο France24 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: «θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο με σεβασμό όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο και οι ασφαλώς οι σχέσεις καλής γειτονίας». 

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν: Έντονη προεργασία

Το έδαφος για αυτή τη συνάντηση έχουν στρώσει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς έχουν προηγηθεί δύο ταξίδια στην Άγκυρα και στην Αθήνα αντίστοιχα με κοινό άξονα την δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα «έστρωναν κόκκινο χαλί» για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Και μπορεί η Τουρκία να έχει τις δικές της απαιτήσεις: εγκατάλειψη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, για την οποία υπενθυμίζει πως συνιστά casus belli,  αποστρατικοποίηση νησιών Αιγαίου Πελάγους, αμφισβήτηση της ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου με επιμονή στην «διαγραφή» του Χάρτη της Σεβίλλης, λύση δύο κρατών – δηλαδή διχοτόμηση – στο κυπριακό, όπου επαναλαμβάνει πως η λύση της ομοσπονδίας είναι πλέον εκτός συζήτησης, ωστόσο η Ελλάδα θέτει τους δικούς της κανόνες και δεν είναι διατεθειμένη να αποκλίνει καθόλου από αυτούς.

Θετική ατζέντα αλλά και αστερίσκοι

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των  Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων με τις οποίες καταφεύγει αύριο στην συνάντηση.  Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.