Για διάλυση του κοινωνικού κράτους, απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων καθώς επίσης και για ευθεία υπονόμευση του ΕΣΥ ακόμα και την περίοδο της πανδημίας κατηγορεί την κυβέρνηση η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη, παραχωρώντας συνέντευξη στην ιστοσελίδα news2u.gr. Παράλληλα όμως προαναγγέλλει δυναμικές αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά την επικείμενη κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης «ετοιμάζεται να κάνει μπίζνα την έκδοση των συντάξεων που εδώ και δύο χρόνια η ίδια η ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης έχει ουσιαστικά παγώσει και τολμά να μιλάει για μεταρρύθμιση! Δυστυχώς, η ΝΔ έχει κηρύξει τον πόλεμο στην λογική. Το 6ωρο, το 7ωρο, η 4ήμερη απασχόληση με πλήρη αμοιβή αποτελούν ήδη πραγματικότητα σε άλλες χώρες. Εδώ, αυτοί που δήθεν κόπτονται για την προστασία της οικογένειας, καταργούν το 8άωρο, συρρικνώνουν με κάθε τρόπο το μισθό, και αποχαλινώνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία. Αυτό που εξαγγέλλει η ΝΔ είναι ουσιαστικά η επιστροφή σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Για να επιβληθεί, απαιτεί την περιστολή των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, κάτι που ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή με την αστυνομοκρατία και το δόγμα «νόμος και πάταξη». Οι σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας, αποτελούν το βασικό ζήτημα για το αναπτυξιακό και κοινωνικό μοντέλο της χώρας. Μπορούμε διαφορετικά και το αποδείξαμε κατά τη δική μας διακυβέρνηση, επαναφέροντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας και για εμάς αυτό είναι ταυτοτικό ζήτημα. Για αυτούς τους λόγους, το Πολιτικό Συμβούλιό μας διακήρυξε πως για εμάς αυτή η αντιπαράθεση στο νομοσχέδιο είναι η μάχη των μαχών και σε αυτή την μάχη η λογική και η κοινωνία θα νικήσουν».

Αναφορικά με την τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής των ειδικών στη διαχείριση της πανδημίας, επεσήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του αποδεικνύει πως αντιμετωπίζει τη δημοκρατία, τους νόμους και τους θεσμούς της, α λα κάρτ. Όταν δεν μπορεί να διορίσει κάποιον γιατί δεν έχει τα προσόντα, αλλάζει το νόμο. Όταν δεν του αρέσει η ηγεσία μιας ανεξάρτητης αρχής, τροποποιεί το πλαίσιο λειτουργίας της για να τοποθετήσει την ηγεσία της αρεσκείας του. Όταν είναι σε εξέλιξη μια υπόθεση που διερευνάται στη δικαιοσύνη και αφορά πολιτικά πρόσωπα, δε διστάζει να καταργήσει τη δικαστική αρχή που τη διερευνά! Ζούμε στη χώρα που αυτοί που δημιούργησαν και συντήρησαν επί δεκαετίες τη γκρίζα και αδιαφανή λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών και σήμερα αρνούνται να εισπράξουν τα προβλεπόμενα δημόσια έσοδα από τη χρήση των συχνοτήτων στις οποίες εκπέμπουν, παραπέμπουν στη δικαιοσύνη αυτούς που επέβαλλαν τη διαφάνεια, θεσμοθέτησαν και εισέπραξαν τα νόμιμα».

Και συνεχίζει: «Η ΝΔ έχει κάνει το Σύνταγμα και τους θεσμούς “σουρωτήρι” στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο. Αυτοί που “μάτωσαν” τα αυτιά μας με τα κηρύγματα για την ατομική ευθύνη, δε διστάζουν να καταργήσουν, όχι απλά την ευθύνη, αλλά και την αυτονόητη υποχρέωση για λογοδοσία συγκεκριμένων ανθρώπων που με τη συμμετοχή τους καθορίζουν κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας ζωής. Η ΝΔ, με νόμο απαγορεύει ακόμα και τη δυνατότητα εξέτασής τους, την ώρα με δική της ευθύνη παραπέμπονται βουλευτές στη δικαιοσύνη για την πολιτική τους δράση και συγκεκριμένα για τα όσα διατύπωσαν στη Βουλή στο πλαίσιο των καθηκόντων τους! Αυτά φυσικά δεν γίνονται “κατά λάθος”, ή με καλή προαίρεση. Η αδιαφανής διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου χρήματος, η άλωση του δημόσιου τομέα, η σπίλωση και η πολιτική εξόντωση των αντιπάλων δεν είναι καινούργιες υποθέσεις για τη δεξιά στη χώρα μας.

«Ο πρωθυπουργός τρέμει στην πιθανότητα απώλειας της εξουσίας»

»Ο κ. Μητσοτάκης τρέμει στην πιθανότητα απώλειας της εξουσίας. Και μπορεί σε μια δημοκρατική χώρα να μην καταφέρει να την αποτρέψει, αλλά κάνει ότι μπορεί για να εξαλείψει τις συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεών του. Βάζει την πολιτική του επιβίωση πάνω ακόμη και από την ύπαρξη του κράτους δικαίου. Γι’ αυτό προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μην αναδειχθούν οι εγκληματικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας με την μη στήριξη του ΕΣΥ, την απουσία συστηματικής ιχνηλάτησης, τα αλλοπρόσαλλα και αντιφατικά μέτρα περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, τις απευθείας αναθέσεις από την “πίσω πόρτα”, τους υπουργούς που “εισηγούνται” σε επιτροπές που “αποφασίζουν”, τους “γαλάζιους” επιλεκτικούς εμβολιασμούς, τους δέκα και πλέον χιλιάδες νεκρούς. Στο όνομα της προστασίας των επιστημόνων, οι οποίοι ούτως η άλλως απλά γνωμοδοτούν, επιχειρείται να προστατευθούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που στελεχώνουν τις επιτροπές και οι οποίοι αποφασίζουν για τη διαχείριση της πανδημίας».

Τέλος, η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση δεν έπραξε τα ουσιαστικά και αυτονόητα. Δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. Δεν οργάνωσε ένα αποτελεσματικό σύστημα καταγραφής και ιχνηλάτησης των μολύνσεων. Δεν απέτρεψε τη δημιουργία υπερεστιών μόλυνσης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους. Αυτό που έκανε ήταν να βρει ένα διακόπτη τον οποίο τον ανοίγει και τον κλείνει σύμφωνα με τις δικές της προτεραιότητες, οι οποίες δεν ταυτίζονται απαραίτητα με αυτές της επιστημονικής κοινότητας. Σήμερα, η ίδια κυβέρνηση, με πολλαπλάσιες μολύνσεις, πολλαπλάσιους διασωληνωμένους συμπολίτες μας, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν εκτός κλινών ΜΕΘ και δυστυχώς εκατόμβες νεκρών, λαμβάνει την απόφαση για “άνοιγμα”. Στηρίζεται στους εμβολιασμούς, στους οποίους ωστόσο ακόμη δεν έχουμε κατακτήσει τα απαιτούμενα υψηλά ποσοστά πλήρους εμβολιασμού, στα ράπιντ τεστ που έγιναν σε μια νύχτα σελφ τεστ και… στον καλό καιρό”.