Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά σήμερα στο Παλάτι των Εθνών της Γενεύης η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό την οποία έχει συγκαλέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με παρούσες τις αντιπροσωπείες των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, ήτοι της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών και από την τουρκική ο ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ την ελληνοκυπριακή κοινότητα εκπροσωπεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Μεγαλονήσου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ταξίδεψε στην πόλη της Ελβετίας με όλους τους πολιτικούς ηγέτες των άλλων κομμάτων, πλην του ακροδεξιού ΕΛΑΜ. Τους Τουρκοκύπριους θα εκπροσωπήσει ο ηγέτης της κοινότητας Ερσίν Τατάρ συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγκρόγλου, ενώ οι Βρετανοί έχουν αποστείλει τον δικό τους υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ραμπ.

Άπαντες θα παραμείνουν στη Γενεύη μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στο μείζον εθνικό θέμα. Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη που γνωρίζουν τις προθέσεις και των δύο πλευρών (ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής) διαμηνύουν πως θα πράξουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα και καλούν τα δύο μέρη να δείξουν αποφασιστικότητα και ευελιξία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετέχει επίσημα στη διάσκεψη, ωστόσο εκπρόσωπός της θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Η διάσκεψη θα ξεκινήσει με χωριστές συναντήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τις δύο πλευρές. Θα δει πρώτα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και στις επτά το απόγευμα τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει δεξίωση με όλες τις αντιπροσωπείες και αύριο το πρωί προγραμματίζεται η σύσκεψη της ολομέλειας των συμμετεχόντων στην οποία θα παρέμβει και ο Νίκος Δένδιας. Το δε απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού προγραμματίζει χωριστές συναντήσεις με τις πέντε αντιπροσωπείες και όταν περατωθούν, η ολομέλεια των συμμετεχόντων θα συνέλθει και πάλι και θα ακολουθήσει δείπνο. Τέλος τη Μεγάλη Πέμπτη ο κ. Γκουτέρες στις 10:00 το πρωί θα έχει χωριστή συνάντηση με τον κ. Τατάρ και μετά με τον κ. Αναστασιάδη και τέλος θα πραγματοποιηθούν τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και των διαπραγματευτών του Ο.Η.Ε.